Sánchez anuncia que vol fer primàries a l'octubre i congrés al desembre - Segre.com
noticia panoramaDetalle de la noticia
  • inici
  • contacte
  • mapa web
LleidaCom

Ultima modificació: segueix-nos al twitterEspai Cercle a Facebooksindicació de continguts

Panorama: POLíTICA

Sánchez anuncia que vol fer primàries a l'octubre i congrés al desembre

Aquestes dates suposarien a la pràctica anar a unes terceres eleccions, ja que el termini perquè hi pugui haver una investidura acaba a finals d’octubre

  • 1
Sánchez anuncia que vol fer primàries a l'octubre i congrés al desembre
Agencia EFE | Madrid
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest dilluns a l’Executiva del seu partit la seua intenció de convocar el 39 Congrés Federal a començaments de desembre i primàries el 23 d’octubre, han informat fonts de Ferraz.
Sánchez ha informat d’aquesta decisió durant la reunió de la Comissió Permanent de l’Executiva Federal a la seu de Ferraz l’endemà de la clatellada dels socialistes en les eleccions gallegues i basques.
Les primàries entre la militància per elegir secretari general serien el 23 d’octubre i el congrés, l’1 i 2 de desembre, segons les fonts.
El pas fet per Sánchez té lloc després que els barons territorials crítics i diversos càrrecs del partit hagin demanat d’emprendre una "profunda reflexió" i un debat intern sobre el rumb del partit.
L’objectiu de Sánchez és "reforçar l’Executiva i obrir un debat sobre quin model de partit es vol", han apuntat les fonts.
La proposta de celebrar el congrés correspon a l’Executiva, si bé l’òrgan competent d’aprovar la convocatòria és el Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre assemblees, que es reunirà dissabte vinent, dia 1.
La celebració d’unes de primàries dins de quatre setmanes i del congrés a començaments de desembre suposa a la pràctica anar a unes terceres eleccions, ja que el termini perquè hi pugui haver una investidura acaba a finals d’octubre.
La resposta de Sánchez arriba després de la nova desfeta electoral a Galícia i País Basc, on els socialistes han quedat per darrere de Podemos en vots i també en escons en el cas d’Euskadi.
El secretari general surt al pas de la pressió a què els barons crítics l’estaven sotmetent en els últims dies, en especial, després de l’anunci la setmana passada que anava a tornar a intentar formar govern amb Podemos i Ciutadans.
La convocatòria del 39 Congrés Federal estava pendent des de febrer d’aquest any, quan es van complir quatre anys del que es va celebrar a Sevilla, quan va ser elegit secretari general Alfredo Pérez Rubalcaba.
El congrés on Sánchez va prendre el control del partit el juliol de 2014 va ser de caràcter extraordinari després de la dimissió de Rubalcaba.
El mes d’abril passat, els dirigents del partit van acordar posposar la celebració del conclave a la formació de govern a fi d’anteposar els interessos generals als del partit.