SEGRE

A 1.000 quilòmetres de Lleida

Quim Estadella, de Torres de Segre, explica a Cercle el seu recent viatge a la zona de l’Atles Mitjà, al Marroc

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Quim Estadella, de Torres de Segre, un dels nostres concursants més participatius, s’ha posat una vegada més en contacte amb Cercle, en aquesta ocasió per explicar-nos la seua experiència en un viatge al Marroc. La seua destinació era la ciutat de Beni-Mellal, des d’on surten i arriben bastants autocars a Lleida. “La raó”, explica Quim, “és que la majoria dels marroquins que viuen a Lleida procedeixen d’aquesta província als peus de la serralada de l’Atles Mitjà”. El Quim va reparar de seguida que Beni-Mellal, a més de 1.000 quilòmetres de distància de Lleida, té un castell sobre un turó i els habitants també mengen caragols, la qual cosa el va fer sentir com casa.

A continuació, el Quim va visitar la casa d’uns familiars al camp. “Tot just arribar, van sacrificar un corder, que em va recordar la matança del porc que es feia abans aquí". 

A les cases no hi sol haver calefacció, així que els membres de la família s’escalfen asseguts a terra, amb mantes i un braser central. “El pa i la rebosteria els fan les dones de la casa. La llet l’obtenen de les vaques d’algun veí i l’aigua baixa per la muntanya. És una zona de muntanya, no s’ha d’oblidar, i la gent viu amb el que tenen a mà. Així és a grans trets la vida en una casa de camp. Jo vaig passar la meua infància en un ambient molt semblant.” No s’acaben aquí les similituds amb Lleida: “És una terra agrícola,

amb cultius d’oliveres centenàries, cereals, tarongers, pomeres i fins i tot finques de presseguers amb regs de degoteig.” Es tracta d’una zona fèrtil, marcada per la proximitat a l’Atles Mitjà, que pertany al massís de l’Atles (serralada que amb més de 2.500 km creua el Marroc, Algèria i Tunísia) i compta amb dos parcs Nacionals: el d’Ifrane i el de Tazekka.

El viatge va tenir a més finalitats solidàries: el Quim va partir de Lleida amb el seu cotxe, que ja tenia disset anys, i va tornar amb autocar per deixar-hi el seu vell vehicle. “És un esclat de colors, mercats a l’aire lliure i el ritme de la vida molt més d’acord amb la naturalesa”, conclou el Quim a la tornada.

tracking