SEGRE

Una col·lecció molt popular

Albert i Marc Caelles, de Solsona, van participar en el concurs 'La meua col·lecció' amb la seua exposició de figures del folklore tradicional

Publicado por
RedaccióRedactora del digital

Creado:

Actualizado:

Les prestatgeries i racons de la casa dels germans Albert i Marc Caelles, de Solsona, estan ocupades per unes sis-centes figures d’elements folklòrics principalment de Catalunya, però també de la resta d’Espanya i del món. Els germans Caelles, de 26 i 20 anys, tots dos geganters, col·leccionen des de petits tota mena d’elements folklòrics, la majoria de petites dimensions.

Al costat dels elements del bestiari de Solsona (no els en falta cap ni un, ni de la festa major ni del Carnaval), conviuen gegants i bestiari petit de totes les comarques catalanes: els elements de les comparses de la Patum de Berga, de les festes del Tura d’Olot, de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca... així com el nostre Marraco. També de la resta de l’Estat, com Burgos, i fins i tot de l’altre costat de l’Atlàntic (el Paraguai i Nicaragua), encara que l’Albert explica que fora de Catalunya “no hi ha gaire tradició: tenen gegants, però les figures les trobes en pobles comptats. Cada vegada és més difícil aconseguir figures noves”.

Dos de les peces preferides de l’Albert no són precisament miniatures: un drac que li van regalar al complir els 20 anys i “que podria desfilar a qualsevol festa major”, explica orgullós, i un gegantó de dos metres d’alçada. També tenen alguns capgrossos.

Després d’haver fet una primera exposició de dracs a Solsona amb motiu de la Fira de Sant Isidre, els germans Caelles van mostrar un centenar de peces de la seua col·lecció a la ciutat de Barcelona, a la Casa dels Entremesos, del Centre Barceloní de Difusió i Producció de la Cultura Popular d’Arrel Tradicional Catalana.

tracking