SEGRE

SUCCESSOS SINISTRALITAT

Un veí de Belianes, quart mort amb un tractor en el que va d’any

El seu vehicle va bolcar divendres a la nit hores després del sinistre mortal dels Torms || El nombre de víctimes per aquesta causa s’eleva a 39 en onze anys

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Quatre tractoristes han mort en accidents amb aquests vehicles en el que va d’any a les comarques lleidatanes després que divendres es produïssin dos sinistres mortals als Torms i Vallbona de les Monges. L’última víctima es va produir a les 21.38 hores de divendres quan Pere Culleré Saltó, de 71 anys i veí de Belianes, va bolcar mentre circulava amb el seu tractor a la zona del Pla dels Tallats, pertanyent a la població de Montblanquet, a Vallbona de les Monges. El xòfer va morir després de perdre el control del vehicle, que va caure per un terraplè de tres metres. La víctima continuava treballant les seues terres malgrat estar jubilat.

Aquest accident mortal es va produir només unes hores després que un altre tractorista, un home de 89 anys, morís al migdia després de bolcar amb el seu vehicle als Torms. Jacint Piñol havia sortit a buscar bolets i la seua esposa va alertar que no havia tornat. Una vegada al lloc, van trobar el cos d’aquest home, que va morir a l’acte. Amb aquestes dos morts augmenten a quatre els conductors que han mort enguany a l’accidentar-se amb el tractor. També als Torms va morir fa cinc mesos un altre veí, de 63 anys, i pel que sembla familiar de la víctima mortal de divendres. El primer accident mortal de l’any es va produir el mes de gener a Juneda, quan va morir un home de 56 anys. Quan falta poc més de dos mesos per tancar l’any, les comarques lleidatanes han registrat el mateix nombre de tractoristes morts que durant tot el 2015. En els últims onze anys, han mort 39 tractoristes lleidatans, la majoria a la comarca de les Garrigues. L’any més negre per a l’estadística va ser el 2009, quan es van registrar vuit accidents mortals amb aquest tipus de vehicles. D’aquesta sèrie, només el 2012 i el 2011 no hi va haver cap tractorista mort, encara que sí víctimes per accidents relacionades amb un tractor, per atropellaments o col·lisions. L’edat mitjana entre les víctimes és de més de 80 anys.

En el que va d’any s’han registrat accidents mortals als Torms, Juneda i Vallbona

L’any passat, els agricultors lleidatans van destinar més de vint milions d’euros a la compra de 1.300 tractors, dels quals gairebé el 70 per cent eren de segona mà.

L’antiguitat de quatre de cada deu tractors és de 10 anys o més? L’antiguitat dels tractors és d’un dels principals factors que poden provocar aquest tipus d’accidents. De fet, quatre de cada deu vehicles d’aquestes característiques registrats actualment a la província de Lleida tenen una antiguitat de deu anys o més. Així mateix, és molt habitual que els pagesos ja jubilats continuïn utilitzant aquest tipus de maquinària per a petites tasques agrícoles. Per evitar aquest tipus de sinistres, les autoritats insten a renovar, en la mesura que es pugui, el parc de vehicles. Si no es pot, recomanen instal·lar mesures de seguretat com barres antibolcada.

tracking