SEGRE

"Volem acompanyar el món agrari cap a la digitalització"

ENTREVISTA a Magda Torrens, directora del Sector Agrari de Banc Sabadell a Lleida

Publicado por

Creado:

Actualizado:

A quants productors lleidatans dona cobertura Banc Sabadell?

Actualment, un 25% aproximadament dels productors lleidatans són clients de Banc Sabadell. Cal tenir en compte, però, que som un banc especialitzat en empreses i en la seva internacionalització, cosa que es tradueix en què un important volum del negoci agrari a Lleida es gestioni a través de la nostra entitat.

Com en altres sectors econòmics, la digitalització està cada cop més present en el món agrari. Què li pot aportar? Pot contribuir a fixar gent jove al territori, garantint el futur de les explotacions?

La transformació digital ofereix grans oportunitats al sector agrari. Alguns exemples poden ser l’aplicació de productes fitosanitaris o purins amb control GPS, que permeten realitzar aplicacions més eficients, tot reduint costos i respectant el medi ambient; també el control dels cultius mitjançant drons, que permeten realitzar una bona planificació de l’adobat o anticipar-nos a possibles plagues i malalties. La digitalització ens portarà a una economia més sostenible i ens permetrà d’incorporar gent jove al territori, que donaran vitalitat als petits municipis de Lleida i n’evitaran el despoblament, es dediquin o no al món agrari.

Com pot Banc Sabadell ajudar al pagès a adaptar-se a la digitalització? Ofereix algun producte específic?

Banc Sabadell està al costat del pagès. Busquem les millors solucions de finançament per la transformació digital de la seva explotació i, paral·lelament, li oferim la nostra banca on line per gestionar la seva explotació des d’allà on sigui de manera fàcil i intuïtiva. També oferim l’app Sabadell Agro per estar al dia de tota l’actualitat del sector.

Per tots aquells que tenen domiciliada la Pac amb l’entitat, hi ha alguna oferta o solució específica?

Efectivament. Disposem del producte Flexiagro que permet anticipar-se el 90% dels ajuts del primer pilar de la PAC, adaptant els terminis i en unes condicions preferents per l’agricultor/ramader. També tenim conveni amb el DARP per finançar els projectes d’incorporació de Joves Agricultors, Millora de la Competitivitat, Diversificació i Mitigació del canvi climàtic. La voluntat del banc Sabadell és acompanyar proactivament a les empreses i autònoms agraris a la modernització, transformació i digitalització que s’està produint en el Sector.

Cal complir certs requisits per poder fer els tràmits?

L’únic requisit és que siguin clients de Banc Sabadell. A partir d’aquí, les nostres oficines especialitzades en el sector agrari conversaran amb el client i coneixeran la seva explotació per entendre les seves necessitats i oferir-li una solució adaptada.

D’altra banda, com pot Banc Sabadell contribuir a millorar la productivitat de les explotacions lleidatanes?

Millorar la productivitat passa per fer canvis tecnològics en les nostres explotacions i tenir la capacitat d’adaptar-nos als canvis d’hàbits alimentaris de la nostra societat, cosa que requereix finançament. Des del banc, volem acompanyar les explotacions lleidatanes i buscar en cada cas la millor solució.

Quins productes de l’entitat són els més adients per als agricultors i ramaders lleidatans? Hi ha productes centrats en cultius clau, com la fruita? O per al sector porcí?

El Departament Agrari de Banc Sabadell treballa intensament per crear els productes que s’adaptin al sector en cada moment. Mantenim contacte estret amb els principals agents, associacions, cooperatives, integradores, etc, per conèixer de primera mà aquestes necessitats. Alguns exemples. En el cas de la fruita disposem del Préstec Plantacions, que permet d’incorporar tres anys de carència, període suficient perquè la plantació comenci a entrar en producció i s’obtinguin els primers ingressos. Per al sector porcí, disposem de finançament específic per la construcció, reforma o ampliació de les granges; en cada explotació analitzem juntament amb el ramader, si és millor fer el finançament mitjançant un préstec, un lísing, un renting… o bé una combinació d’aquests productes.

Una part important dels Fons Europeus per a la Reconstrucció s’invertiran en moder nitzar el sistema agroalimentari, on Lleida és capdavantera. Com valoreu aquesta injecció econòmica?

El sector agroalimentari és una de les activitats estratègiques identificades en els diferents plans publicats fins el moment i sobre els quals descansa el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència espanyol. La principal política del pla de recuperació de la qual es pot beneficiar el sector és la transformació i digitalització de la cadena logística del sistema agroalimentari, que inclou propostes sobre sostenibilitat mediambiental, digitalització i cohesió territorial.

Tot i que el sector agroalimentari en el seu conjunt no és dels més afectats per la crisi del Covid-19, alguns segments primaris i industrials més dependents de la demanda del sector de la restauració sí que han suportat caigudes importants en els ingressos. A més, tant en l’àmbit nacional com en el comunitari, s’està dirigint al sector cap a una transformació de la producció a mètodes més sostenibles i eficients, la qual cosa comportarà costos de transformació i suposarà un repte per a moltes empreses. En aquest sentit, la injecció econòmica que suposen els fons europeus és clau i suposa una oportunitat única pel sector, tant per encarar la recuperació com per dissenyar una cadena agroalimentària més sostenible, digital i eficient.

Com pot contribuir el Banc Sabadell a gestionar aquests ajuts?

Som un banc d’empreses i sempre hem tingut com a prioritat, no només proporcionar finançament, si no també acompanyament en les seves decisions de negoci. Estem en constant diàleg amb les institucions per contribuir a la canalització dels fons a través de les entitats financeres.

Com a experts en la gestió de fons públics tenim una estreta relació amb les associacions empresarials i els col·legis professionals, fet que ens permet conèixer millor les necessitats de les empreses i els interessos de cada sector. Com a partners financers, proporcionarem préstecs i avals que permetin el finançament complementari dels projectes amb l’ajuda dels fons i també l’anticipació de les ajudes.

Amb el nostre expertise, ajudarem les empreses en la identificació dels projectes elegibles, la tramitació de les ajudes, la documentació per realitzar les gestions i l’avaluació de l’impacte dels projectes.

tracking