SEGRE

Endesa invertirà 78,5 milions per continuar millorant la xarxa de distribució de Lleida

Es preveu actuacions en més de 1.000 km de línies de distribució, que permetran fer més intel·ligent la xarxa elèctrica i millorar el servei als clients || Un dels principals eixos d’actuació del trienni 2022-2024 es centra en la digitalització de les infraestructures per facilitar la transició energètica

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Endesa invertirà, en el proper trienni 2022-24, uns 78,5 milions d’euros per fer més intel·ligent la xarxa elèctrica de la demarcació de Lleida i seguir millorar la qualitat del servei que reben els més de 247.000 clients que la companyia té al la província. Les inversions, treballades de forma conjunta i aprovades per la Generalitat, se sumen als més de 27,7 milions d’euros que la companyia ja està destinant aquest any a la xarxa de distribució de les comarques lleidatanes en el marc del trienni 2021-23.

Les actuacions se centraran principalment en tres grans eixos: seguir digitalitzant la xarxa; planificar i dissenyar com ha de ser mitjançant la realització d’hipòtesis sobre l’evolució de la demanda, el volum i la ubicació dels nous subministraments, així com assegurar la continuïtat del subministrament minimitzant-ne les interrupcions del servei tant com sigui possible.

Aquesta planificació s’ha fet després d’haver escoltat el territori amb la finalitat de satisfer els requisits més immediats i essent conscients del paper essencial que la xarxa de distribució té sobre la qualitat de vida de les persones. En concret, Endesa preveu actuar directament en més de 1.000 quilòmetres de línies d’alta, mitjana i baixa tensió de la demarcació. Per portar a terme totes aquestes actuacions es preveu generar més de 250 llocs de treball indirectes.

La digitalització: focus transversal i de futur

“La transformació de les xarxes de distribució juga un paper clau per assegurar la integració de les energies renovables, el desenvolupament de les tecnologies que faciliten l’energia distribuïda i el desplegament massiu dels vehicles elèctrics”, assegura José Moreno, responsable d’Endesa de la Unitat Territorial Lleida. “I és que la xarxa de Distribució tal i com la coneixem, passiva, té els dies comptats a favor de les xarxes actives i participatives, on el client serà el centre del sistema elèctric i es millorarà la qualitat del servei que rep. És per això que Endesa situa la digitalització en l’eix central de tot aquest canvi, ja que les infraestructures elèctriques esdevindran les facilitadores reals del procés de transició energètica en el qual ja s’està immers,” afegeix Moreno.

A banda d’aconseguir la descarbonització i l’electrificació de l’economia, la xarxa elèctrica també afronta un repte majúscul: la resiliència. En aquest sentit, la investigació en innovació i l’aplicació de noves tecnologies és clau per estar preparats per quan succeeixin fenòmens meteorològics extrems que afecten a la qualitat del subministrament, una de les conseqüències del canvi climàtic.

A tall d’exemple, una de les eines que proporciona la digitalització per a millorar i reforçar la qualitat de subministrament és el procés d’automatització de la xarxa i la instal·lació de telecomandaments, que permeten reduir el temps de restabliment del servei elèctric en cas d’incidència.

En el període 2022-24 Endesa té previst instal·lar al voltant de 1.100 telecomandaments arreu de la demarcació de Lleida, de manera que d’aquí a tres anys se superarà la xifra dels 2.350. Un altre dels elements clau en aquesta transformació és també la sensorizació de centres de transformació, que consisteix en monitoritzar l’estat dels transformadors i de les xarxes de baixa tensió.

La digitalització, doncs, s’estén per tota la infraestructura de la xarxa de distribució, des dels seus sistemes i processos fins als canals d’atenció al client. “La pandèmia ens ha revelat, de manera inesperada, la importància d’aquest repte, lligat directament o tangencialment a la sostenibilitat. La revolució de la sostenibilitat ha arribat molt abans del que es vaticinava, assevera José Moreno”. “El sector elèctric serà un motor econòmic i la seva contribució serà decisiva per a combatre els efectes del canvi climàtic i aconseguir una recuperació econòmica sostenible. Crec fermament que la transició energètica proporciona una oportunitat única per a impulsar l’economia en un escenari post-Covid", conclou el responsable de la Unitat Territorial Lleida d’Endesa.

tracking