SEGRE

MÚSICA ÓBITO

Adiós al maestro Lluís Virgili

El director coral y pedagogo musical, que estuvo al frente del Orfeó Lleidatà durante cuatro décadas, falleció ayer a los 92 años || Formaciones corales de toda Catalunya, de luto por la pérdida

Lluís Virgili, el 29 de noviembre del año pasado, en el homenaje que recibió en el Auditori de Lleida.

Lluís Virgili, el 29 de noviembre del año pasado, en el homenaje que recibió en el Auditori de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

El director coral y pedagogo musical leridano Lluís Virgili, director del Orfeó Lleidatà durante cuatro décadas hasta 1991, falleció ayer en Lleida a los 92 años. Nacido en Manresa en 1925, aunque establecido con sus padres en la capital del Segrià desde que tenía 6 años, escribió su nombre en mayúsculas en el ámbito de la pedagogía musical catalana, tanto adulta como infantil, como pusieron de manifiesto las más de 30 ediciones de los cursos internacionales de música y dirección coral que impulsó cada verano en Lleida desde los años sesenta. Figura relevante de la cultura de Lleida de la segunda mitad del siglo XX, Virgili también fue diputado en el Parlament de Catalunya tras las primeras elecciones autonómicas, en 1980, y recibió la Creu de Sant Jordi en 1984, además de otras distinciones, como la Medalla al Mèrit Cívic de la Paeria en 2008. Hace poco más de un año, en silla de ruedas, no quiso perderse el homenaje que le rindió el mundo coral con el estreno de su busto en el Auditori Enric Granados. El alcalde, Àngel Ros, expresó su tristeza por “la pérdida de un referente de la historia del mundo coral en Lleida y en Catalunya”. Por su parte, el Orfeó Lleidatà lamentó el fallecimiento del “maestro Virgili”, cuya incorporación como director de la formación coral en 1953 supuso el ‘renacimiento’ de la misma tras la paralización de las actividades musicales provocada por la Guerra Civil. La reacción a la pérdida del director coral se hizo visible también en las redes sociales, con mensajes de recuerdo de la Coral Cantiga, el Cor Madrigal, la Coral Sant Jordi, la Polifònica de Puig-reig, la Coral Infantil Nova Cervera, el Orfeó Manresà y del director actual del Orfeó Lleidatà, Pedro Pardo, entre otras formaciones y mensajes personales. El funeral en su memoria se celebrará mañana sábado (11.00 h) en el santuario de Santa Teresina.

OBITUARI

LLEIDA PERD LLUÍS VIRGILI Àngel Ros. Paer en Cap UNA PROFUNDA tristesa i una immensa gratitud són els sentiments que genera la notícia de la mort, ahir, de Lluís Virgili. Tristesa per la pèrdua de la seva persona, una de les figures més rellevants de la cultura de Lleida en el segle XX, i agraïment pel gran llegat que ens deixa qui va ser, durant quatre dècades, director de l’Orfeó Lleidatà. Nascut a Manresa el 1925, la seva família va establir-se a Lleida el 1931. Va estudiar a l’Escolania de Montserrat del 1934 al 1936. De la seva trajectòria destaca el càrrec de director a l’Orfeó Lleidatà durant prop de quaranta anys (del 1953 al 1991). Hi va tenir un paper cabdal i va renovar profundament la institució. L’Orfeó Lleidatà va ser pioner en la introducció de les composicions espirituals negres en un repertori coral, tot un símbol de modernitat i obertura als anys 50. El 1964 impulsà els Cursos Internacionals de Direcció Coral, que van esdevenir un referent dins del panorama musical del país i crearen una escola de pedagogia del cant i la direcció corals que formaren diverses generacions de cantaires i directors. Lluís Virgili és part de la història del món coral a Lleida i a Catalunya i una personalitat cabdal, a més, per entendre l’existència de l’Orfeó Lleidatà, un dels referents del catalanisme i de la cultura catalana a Lleida. Virgili va contribuir decisivament a consolidar el moviment coral i a lluitar per la cultura catalana en moments difícils. Fa poc més d’un any, compartíem amb ell, amb la seva família i amb molts cantaires lleidatans un acte d’homenatge impulsat per l’associació Canta i Estima que ell mateix va fundar. Aquell dia es va col·locar un bust amb la seva figura a la Biblioteca de l’Auditori Municipal Enric Granados i, en els parlaments, un dels fills de Lluís Virgili el va definir com un idealista que no va escatimar esforços per buscar complicitats per intentar fer realitat el seu imaginari. Va ser una cita molt emotiva que ens va permetre cantar junts i homenatjar, com ho mereix, la seva rica trajectòria personal que també el va portar a ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU. Va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i amb la Medalla de la Paeria al Mèrit Cultural. Vull expressar el meu condol més sentit a la seva família, a l’Orfeó Lleidatà, a les corals i cantaires de Lleida i al conjunt de la ciutat per la pèrdua d’un gran prohom de la nostra cultura.

tracking