SEGRE
Lo caragol més vell!

Lo caragol més vell!J.M. FONT/ J.R. GONZÁLEZ. AMICS SEU VELLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Encara amb el bon regust dels caragols menjats al recuperat Aplec o als que hem pogut menjar en família o amb amics, podem anar a cercar al nostre estimat gasteròpode a la Seu Vella. Des la Fecoll sempre m’havien proposat cercar algun caragol a la vella catedral i sempre els havia dit que no en coneixia cap, solament les deu escales de caragol que podem pujar i baixar en tot el turó ens permetien relacionar l’emblemàtic monument amb la simpàtica bestioleta.

Busca que buscaràs trobàrem caragols de pedra al vell seminari, l’actual rectorat de la Universitat de Lleida (segle XIX), al campanar de Santa Maria d’Almenar (segle XVIII) i a l’església de Sant Salvador de Torrebesses (segle XVI). Aquests darrers han esdevingut durant un temps els més vells de les nostres contrades, fins que en la darrera restauració efectuada a la porta dels Apòstols de la Seu Vella per l’equip d’arquitectes del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya i de conservadors restauradors del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, se n’ha identificat un que resulta ser un segle i mig més vell!

El tècnic Ramon Solé comprova que a l’orla que emmarca el magnífic timpà amb escenes del Judici Final, esculpit per Jordi Safont a finals del segle XIV, hi ha un caragolet sobre una frondosa fulla de cardina d’extrems arrissats i esculpida com si fora ganxet.

Probablement n’hi havia més a les parts que desaparegueren quan s’hi obriren sengles finestres en els dos angles inferiors, per tal de poder tenir llum en el pis bastit per aprofitar millor l’espai claustral en temps del seu ús com a caserna, però avui solament hi tenim un animalet.Podríem especular sobre el simbolisme del caragol tan proper a un tema tan transcendent com el Judici Final, des del pecat de la peresa fins a la virtut de la constància, des del camí infinit de l’espiral fins al mareig que provoca tanta corba... El més probable és, però, un simple motiu decoratiu, simpàtic i natural, ben present a la terra i.

per què no? A l’escultor li agradaven força els caragols! Us animo a plantar-vos davant de la porta dels Apòstols de la Seu Vella i que mireu de trobar l’humil caragol que roman allí durant més de sis-cents anys. Tal com hi ha la tradició de buscar la granoteta a la façana de la universitat de Salamanca, ara podríem fer-la aquí tot jugant a cercar el nostrat mol·lusc hortolà.

Bon profit!

.

Lo caragol més vell!

Lo caragol més vell!J.M. FONT/ J.R. GONZÁLEZ. AMICS SEU VELLA

Lo caragol més vell!

Lo caragol més vell!J.M. FONT/ J.R. GONZÁLEZ. AMICS SEU VELLA

tracking