SEGRE
El pacte i la pau

El pacte i la pauCNL

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi el nombre màxim possible d’agents polítics i socials. Per aconseguir que aplegui el màxim nombre de veus i sensibilitats, s’ha organitzat un procés participatiu que interpel·la el conjunt de la societat a debatre els reptes de present i futur de la llengua i presentar propostes de millora.

En un acte encapçalat pel president de la Generalitat, el febrer passat es va publicar el que ha de ser el full de ruta del Pacte, l’Informe acadèmic sobre la situació de la llengua, redactat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans.

A les nostres comarques, es va presentar a la ciutat de Lleida de la mà del Paer en Cap, Miquel Pueyo, el secretari de Política Lingüística, Xavier Vila, i d’altres autoritats, representants institucionals i acadèmics. Així mateix, se’n féu una altre acte a Sort per tal de divulgar-ne les tesis en terres pirinenques amb representants del territori i de la Direcció de Política Lingüística.Aquest document ofereix una valoració objectiva de la situació sociolingüística i jurídica de la llengua catalana, centrada a Catalunya, en el marc del context plurilingüe de la nostra societat i en connexió amb els factors interns i externs que influeixen en la seva evolució.

El text constitueix una base per al debat parlamentari i públic sobre les dificultats actuals de la llengua catalana i les formes idònies de superar-les. Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits en què té menys presència, com les plataformes digitals o el de Justícia, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua inicial.

Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

tracking