x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

PERFIL

Luis Moreno: “Extreure elements de la natura és agressiu, gasta molta aigua i contamina”

  • R. BANYERES
Actualizada 04/03/2020 a las 14:53
Luis Moreno: “Extreure elements de la natura és agressiu, gasta molta aigua i contamina”

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Luis Moreno: “Extreure elements de la natura és agressiu, gasta molta aigua i contamina”

SEGRE

La Fundació Ecolec ha posat en marxa el projecte #Greenshop, que fa uns mesos va arribar a Lleida. Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu fomentar el reciclatge de residus i aparells elèctrics i electrònics. Per això ha posat a disposició dels comerços contenidors i mitjans per tal que els clients puguin portar-hi els seus aparells vells o obsolets. Les botigues adherides compten amb un segell del programa, cartelleria i informació sobre la correcta gestió ambiental dels aparells i un contenidor per a la recollida d’aquests residus. En parlem amb Luis Moreno, director general d’Ecolec

Gairebé una vintena de comerços de Lleida s’han adherit al programa #Greenshop de la Fundació Ecolec. Una eina que té la intenció de conscienciar sobre la necessitat de reciclar els residus dels aparells elèctrics i electrònics i, al mateix temps, recorda que a més a més, ben gestionats són un recurs per a la societat.

Què és Ecolec?

Una fundació sense ànim de lucre creada pels mateixos fabricants d’aparells elèctrics i electrònics per donar compliment a la normativa de gestió dels residus dels aparells al final de la seva vida útil. La financem els mateixos fabricants i recollim els aparells que surten dels punts nets, botigues, magatzems, col·legis, hospitals... de tots aquells llocs on es generen residus i els portem a les plantes de reciclatge i tractament adequades.

Com ara?

Primer recuperem els materials contaminants, que són nocius per a les persones i el medi ambient. Alguns exemples podrien ser els olis que s’han de reciclar per separat; els gasos expansors dels frigorífics, que si s’emeten a l’atmosfera poden destruir la capa d’ozó, o els tubs de raig catòdics dels televisors, que dins tenen un vidre plomat. En segon lloc, recuperem la resta de material per tornar-lo a utilitzar en el procés productiu. Aquí hi entraria l’acer, que s’envia a una acereria i se’n tornen a fer planxes que serveixen per fabricar aparells electrònics, cotxes, bigues o qualsevol altra cosa. El mateix passaria amb l’alumini. Pel que fa al coure, el 70% dels cables que es fabriquen a Europa ja procedeixen del reciclatge. És a dir, no cal extreure’l de la natura. L’extracció de materials de la natura li suposa un tractament molt agressiu que consumeix molta energia, aigua i a més contamina.

Com està funcionant a Lleida el programa #Greenshop?

El funcionament és molt lent perquè pràcticament és un boca a orella entre el consumidor i el botiguer, que informa els clients d’aquesta possibilitat, però el resultat és bo. Abans es recollien pocs aparells i ara ,cada cop més, les botigues estan informades i el consumidor també i a més té el contenidor a la seva disposició.

Molts cops la gent no sap ben bé on dur-los per reciclar-los.

La normativa diu que la botiga, totes, també les

online

, tenen l’obligació de recollir un aparell similar al que compres per tal de reciclar-lo. I sempre gratuïtament. Pel que fa als aparells petits, com ara planxes, telèfons, etc., totes les botigues de més de 400 metres quadrats de sala de venda tenen l’obligació de recollir-los sense obligació de compra. El que fem amb el programa #Greenshop és dotar les botigues petites dels elements necessaris per tal que el consumidor pugui entregar l’aparell al costat de casa.

Què fa falta per conscienciar la gent d’aquesta necessitat de reciclatge?

Crec que les persones cada cop estem més conscienciades i pensem més a reciclar. Catalunya és pionera en la separació de residus. És la primera comunitat d’Espanya que va separar els residus orgànics de la resta i porta molts anys fent campanya. En l’àmbit dels aparells elèctrics i electrònics portem menys temps reciclant que els envasos o el vidre, i potser per això encara costa més. Cal fer campanyes per no deixar en un calaix o llençar a la brossa elements petits com ara mòbils i carregadors, però crec que anem per bon camí.

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre