x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Vulnerables

Actualizada 22/05/2017 a las 14:49
Susanna Barquin

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Susanna Barquin

Fa un fotimer d’anys, Zeus i Posidó anaven bojos per la deessa Tetis, i potser hauria arribat la sang al riu, si no fos que algú va predir que el fill de Tetis seria més poderós que el seu pare. Just en el moment en què es van assabentar de la bona nova, tots els déus del cel van encetar una campanya de

bullying

cap a la pobra Tetis. Sort que a Zeus se li va ocórrer una solució: que es casi amb un mortal, i així tots contents. Van triar Peleu, que, ignorant de la història, va rebre l’oferta més content que un gínjol. Tetis i Peleu no van durar gaire, però abans de partir peres van tenir un fill, Aquil·les. Sobre la invulnerabilitat d’aquest nen, corren dues versions. L’una diu que Tetis va submergir el cos del seu fill al llac Estígia amb l’objectiu d’apropar el nen a la immortalitat. Per por que s’ofegués o que l’arrossegués el corrent, la mare el va agafar del taló, i per això aquesta part del cos no va rebre els efectes de les aigües. L’altra versió diu que Tetis va cobrir el cos del nen amb ambrosia i el va posar al foc, però Peleu la va descobrir i el procés va quedar inacabat en el taló.

Sigui com sigui, Aquil·les va ser un guerrer invencible durant anys, i va tenir un paper fonamental en la Guerra de Troia. La seva mort s’atribueix a una fletxa que va llençar Paris, ajudat pel déu Apol·lo, i que va anar a parar justament al taló, l’únic punt del cos que era vulnerable.

La vulnerabilitat és la capacitat disminuïda per fer front als efectes d’un perill natural, personal, emocional, social o d’una altra índole i recuperar-se’n.

Els últims temps, s’ha estès l’etiqueta

persones en situació de vulnerabilitat

com a sinònim de persones en situació de pobresa, i sí, que sí, que quan no tens ni un duro, ets vulnerable, d’acord. Ara bé, quan pots pagar les factures, ets invulnerable? Caldria ser rigorosos a l’hora de parlar, perquè, tal com va escriure Martí i Pol, les persones, ben mirat, som paraula, i, quan parlem, dissenyem el món, almenys el nostre. I cada vocable que utilitzem contribueix a concretar de quina manera ens relacionem amb els altres.

Aquil·les, fill de deessa i heroi, era vulnerable com a humà. La lliçó del mite és que tots ho som, que tots tenim un taló, una feblesa que ens fa vencibles. Per això, l’adjectiu

vulnerable

no es pot utilitzar sol, requereix alhora un complement que concreti l’aspecte o l’àmbit en què una persona o un grup presenten una disminució de capacitat. Així, caldria parlar de persones en situació de vulnerabilitat econòmica, per exemple, si del que volem parlar és d’aquelles que no arriben a final de mes. Altres exemples podrien ser: persones en situació de vulnerabilitat en l’àmbit de la salut o de vulnerabilitat familiar. Sense el complement que concreti l’adjectiu, correm el risc de pensar que alguns som invulnerables, i llavors no hi haurà qui ens aguanti.

Etiquetas
Comenta el contenido

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre