SEGRE
“El saber ocupa lugar”

“El saber ocupa lugar”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Per Amazon encara es venen disquets de 3,5 polzades i un emmagatzematge d’1,44 MB. Una capsa de 10 unitats val més de 50 euros, el que no he investigat és si tots aquells que encara guardes sense saber-ho en una capsa de sabates al fons d’un armari tenen cap valor al mercat de segona mà. En castellà hi ha una dita que diu que “el saber no ocupa lugar”. Una aposta per la curiositat i la saviesa, considerant que el cervell no s’engreixa si aprenem més coses, que el cap no se’ns deformarà pel fet d’acumular-hi coneixements. Netflix ha anunciat que en breu serà possible descarregar-se alguns dels seus continguts. Per a un capítol de menys d’una hora, de 300 Mb, necessitaríem poc més de 200 disquets per poder-lo emmagatzemar. Aparentment, doncs, sembla que el saber ocupa cada vegada menys espai, però aquesta és una impressió a la qual podem afegir uns quants peròs. L’ús d’aplicacions i serveis en línia ha alleugerit la nostra necessitat de tenir dispositius en els quals acumular arxius.

El saber continua ocupant lloc, el que passa és que ara es troba en immensos servidors situats en polígons industrials als afores de les grans ciutats. La facilitat amb la qual ara creem arxius digitals és esfereïdora: una piulada a Twitter, una operació de banca en línia o la compra d’una bicicleta per una aplicació de mòbil s’emmagatzemen i, per petit que sigui, al final són informacions que necessiten un lloc on guardar-se. Estem parlant de milions de dades guardades al núvol, una etiqueta molt bonica per a un servei més aviat fosc. Les petites empreses encara són les més reticents a fer el salt al núvol, a despendre’s físicament de les dades més compromeses per guardar-les en servidors externs com els de Telefónica. Segons aquest gegant de les telecomunicacions, el 70% dels atacs informàtics recauen en les petites empreses, les que encara confien en petits servidors físicament instal·lats a la seu del negoci. Telefónica, que juntament amb Amazon Web Service, acumula més del 60 per cent dels serveis de trànsit cap al

cloud

a l’estat, i per això és una de les principals beneficiades d’aquesta dinàmica que no sembla que tingui aturador.

El saber ocupa lloc i, avui dia, una part molt important del que generem com a societat es guarda en mans de grans companyies privades que tampoc no donen gaires explicacions de què en fan o en poden arribar a fer.

“El saber ocupa lugar”

“El saber ocupa lugar”SEGRE

tracking