SEGRE
Les màquines que vénen

Les màquines que vénenSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Per El 1997

es van enfrontar el campió del món d’escacs Garri Kaspàrov i un ordinador creat per IBM. La victòria de la màquina sobre un dels millors jugadors de tots els temps van encendre les alarmes dels qui sempre han tingut malsons amb un futur distòpic dominat per éssers inanimats i alhora perillosos.

Terminator

o

Somien els androides en ovelles elèctriques

, la novel·la de Phillip Dick que es va dur al cinema sota el títol de

Blade Runner

, són dues de les distòpies futuristes més esfereïdores. Des d’aleshores els programadors informàtics han anat perfeccionant programes informàtics amb un nivell de joc cada vegada més acurat. El desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA) ha ensenyat l’ungla del dit gros amb la posada en escena d’

Alpha Zero

, el programa d’escacs desenvolupat per Deep Mind, una companyia sota el control de Google des del 2014.

En la primera exhibició,

Alpha

Zero

no ha perdut cap de les cent partides que ha jugat contra el programa més potent d’escacs que existia fins ara, l’

Stockfish 8

. Van fer taules 72 vegades i va guanyar les altres 28. Un resultat humiliant, un canvi de paradigma. La diferència d’

respecte als seus predecessors és que aprèn pel seu compte, no està limitat als coneixements prèviament introduïts pels seus creadors. Això és la IA que avui en dia s’està desenvolupant, sistemes artificials que són capaços de crear, unes aptituds que fins ara es consideraven exclusives dels humans. En poc més de quatre hores va absorbir el coneixement i l’experiència de jugar més de cinc milions de partides contra ell mateix. Amb pocs mesos la influència d’

Alpha Zero

al món dels escacs ha estat indiscutible: segons explica David Silver, el seu creador, a la revista digital

MIT

Technology

, “el fet que el seu coneixement sigui autosuficient [aprèn a partir de les regles del joc i de posar-les en pràctica contra ell mateix] li permet desenvolupar estratègies que queden fora dels moviments clàssics dels escacs.

també juga al Go, un dels jocs de taula més intuïtius, i va derrotar el campió del món i millor jugador de tots els temps amb un moviment que, al començament, tothom va pensar que era un error”.

L’aplicació d’aquesta IA en els jocs d’estratègia només és la punta de l’iceberg, la humanitat ha creuat una porta i ningú sap on ens portarà. Els més optimistes ens parlen d’una IA capaç d’ajudar-nos en la lluita contra el canvi climàtic o el càncer. D’altres potser tenen por que algun dia els personatges de Cameron i Scott siguin possibles.

tracking