x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

No tothom vol ser vigilat

Actualizada 13/11/2019 a las 13:05
No tothom vol ser vigilat

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© No tothom vol ser vigilat

SEGRE
No tothom vol ser vigilat

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© No tothom vol ser vigilat

SEGRE

Per

Filmar

els manifestants amb càmeres digitals és habitual per part de les brigades mòbils dels Mossos d’Esquadra. No cal que siguin concentracions on l’alta tensió es percep en l’ambient, qualsevol mobilització protagonitzada per gent que posa en dubte el sistema és susceptible de ser enregistrada per diversos policies uniformats situats darrere els primers efectius. El que podria semblar una realitat distòpica –el poder grava els ciutadans i crea fitxers policials per controlar la població– és una realitat que va més enllà de les manifestacions promogudes per organitzacions minoritàries. Segons el grup de recerca nordamericà Carnegie Endowment for International Peace, avui en dia hi ha 75 països que han reconegut que estan utilitzant i desenvolupant intel·ligència artificial per al reconeixement facial dels seus ciutadans. De moment es considera que la Xina és qui ha fet més passes en aquest sentit, però en un altre nivell de gestió hi ha les anomenades Smart Cities. Només la ciutat de Chicago té més de 25.000 càmeres connectades amb aquesta finalitat que passa informació en directe a la policia. Una de les conclusions que es poden extreure de la llista de Carnegie Endowment és que l’obsessió del poder per controlar els ciutadans no és exclusiu de les dictadures. Les democràcies liberals com l’espanyola, l’holandesa o la nord-americana han reconegut directament o indirectament la inversió en aquest tipus de tecnologia. De moment la instal·lació de càmeres al carrer programades i connectades a la intel·ligència artificial és limitada, però l’ús d’imatges per fitxar la ciutadania és més habitual del que ens pensem. Als aeroports, per exemple, ja ens fotografien les retines dels ulls per poder passar els controls. Encara que la tecnologia sembla que avança molt ràpidament, de moment encara mostra fissures. Un estudi fet pels mateixos investigadors de Huawei ha demostrat que posar-se un adhesiu que simuli un codi QR evita que els algoritmes detectin la persona en un 95% dels casos. A la universitat nord-americana de Carnegie Mellon han desenvolupat unes ulleres amb una muntura psicodèlica que despista els sistemes de reconeixement facial. En un 85% dels casos falla en la detecció i erra en la descripció de la persona. Les ulleres són també l’eina que ha desenvolupat l’empresa Reflectacles, que ha creat unes ulleres que no absorbeixen els rajos vermells. Els seus creadors asseguren que si les portem posades no podrem ni utilitzar la funció de desbloqueig facial del mòbil perquè no ens reconeixerà. El futur potser és inevitable, però n’hi ha que no tenen pressa per arribar-hi.

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre