SEGRE
Picasso i el #MeToo

Picasso i el #MeTooSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’artista i professora de l’Escola Massana de Barcelona Maria Llopis va portar les alumnes al Museu Picasso de la capital catalana. Fins aquí, tot normal.  Però a Maria Llopis li van cancel·lar el compte d’Instagram, després d’aquella visita, així que potser no va ser tan normal. L’artista valenciana va cloure un curs sobre art i feminisme amb una “acció silenciosa” que ha tingut repercussió internacional.

El grup no va fer cap protesta cridanera, al museu. Qui s’ho mirés de lluny diria que es van limitar a recórrer les sales i admirar els quadres, com fa tothom. Però les alumnes de Maria Llopis portaven unes samarretes molt eloqüents. “Picasso maltratador”, “Picasso es Antonio David Flores”, “Picaso, la sombra de Dora Maar”, “Museo Dora Maar, ya” o “Picasso Barba Azul” es podia llegir a l’esquena de les estudiants.

D’aquesta manera, Maria Llopis volia cridar l’atenció sobre l’home que hi havia darrere el geni. I el retrat no era gaire afavoridor. La professora volia posar de manifest “la falta de consciència política” del museu per no informar de la misogínia de l’artista i de com va maltractar les seues parelles. Llopis va explicar que a les seues classes portava mesos tractant el tema de com moltes dones artistes havien quedat a l’ombra de les seues parelles artistes, com l’escultora Camille Claudel, eclipsada per Rodin.

O com Dora Maar, la dona que plorava als quadres de Picasso. Era una reputada fotògrafa surrealista que va acabar deixant la seua carrera i a la qual apallissava fins a deixar-la inconscient. Ella ja no es va recuperar mai d’aquesta relació tòxica.

Les fotografies de l’acció al Museu Picasso van ser denunciades massivament a Instagram, cosa que es va traduir en la cancel·lació del compte de Llopis. L’artista, però, no va callar i es va obrir el nou perfil @mariallopisprofeartefeminista per seguir reivindicant que la història no protegeixi els maltractadors. Que l’artista no es pot dissociar de la persona i del mal que va fer.

De fet, Marina Picasso, neta del pintor, va ser molt dura i molt clara quan va afirmar que el seu avi sotmetia les dones “a la seua sexualitat animal”. Després, “les domesticava, les embruixava, se les menjava i les esclafava sobre el llenç”.

N’extreia l’essència i “es desfeia d’elles”. La protesta encapçalada per la classe d’art i feminisme de l’Escola Massana ha utilitzat les xarxes socials per passar comptes amb un masclisme que també impera en el món de l’art i la cultura. I amb el 2.0 d’altaveu ha aconseguir portar el debat als mitjans convencionals.

És Picasso un Antonio David Flores? El #MeToo passa comptes amb l’artista malagueny.

.

Picasso i el #MeToo

Picasso i el #MeTooSEGRE

Picasso i el #MeToo

Picasso i el #MeTooSEGRE

tracking