SEGRE

2.0

Quintí Casals “Unes xarxes ben cuidades ajuden molt a la idea que l'espectador es pot fer de tu”

Quintí Casals “Unes xarxes ben cuidades ajuden molt a la idea que l’espectador es pot fer de tu”

Quintí Casals “Unes xarxes ben cuidades ajuden molt a la idea que l’espectador es pot fer de tu”MARC CASTELLÓ

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Twitter, Instagram, Facebook, TikTok i YouTube són les principals xarxes socials que Quintí Casals Baldomà, també conegut com a Yung Rajola, un jove i polifacètic artista lleidatà, utilitza com a eina per promocionar les seues creacions i connectar amb el seu públic. Des de ben petit que aquest ponentí s’ha realitzat a través de la poesia, el dibuix i la pintura, i ara, en la seva etapa adulta, s’ha llençat a la piscina de la música. Concretament, del trap en català. De la mà del segell Halley Supernova recentment ha publicat el seu primer àlbum d’estudi, Cor trencat , que compta amb col·laboracions d’artistes del panorama català com Sr. Chen, Lildami o el Noi de Tona i que l’ha fet saltar a la fama.

Tot i no fer gaire que es dedica a la música, ha acumulat un bon seguit de fans. Quants seguidors té en total?

No gaires. Uns dos mil a Instagram. De totes maneres, aquest any vaig arribar als deu mil oients mensuals a Spotify que, per a mi, ha estat una gran gesta.

És una persona molt activa a les xarxes. Com s’interactua amb els seguidors?

Últimament estic més desconnectat. Quan vam treure el disc va ser una bogeria. Avui en dia has d’estar contínuament pensant estratègies i mogudes perquè la teva fanbase estigui contenta i distreta. Ara, però, prefereixo descansar –i no cansar tant– fins a treure nova música.

De quina manera creu que les xarxes l’han ajudat a aconseguir els seus objectius?

Les xarxes són una eina brutal per fer créixer el teu projecte, però les has de cuidar. El públic cada cop és més exigent i, molts cops, costa una mala publicació o un mal storie per perdre seguidors. D’altra banda, quan tinc coses a dir o noves cançons per publicar, m’agrada molt mimar tot allò que penjo i pensar-ho al mil·límetre. Crec que unes xarxes ben cuidades ajuden molt a la idea que l’espectador es pot fer de tu.

Quantes hores al dia passa connectat?

Moltes. Més de les que qualsevol persona hauria de ser-hi. Les xarxes són una feina més. Fins i tot et diria que la més feixuga. M’encanta anar a l’estudi, pujar sobre un escenari o assistir a esdeveniments o entrevistes. Haver d’estar pendent del mòbil i del que publico, sincerament, ja no m’agrada tant.

Segueix algun tipus d’estratègia a l’hora de publicar?

Depenent de l’època de l’any hi ha dies i hores calentes per publicar. Sovint tinc les publicacions preparades i calendaritzades.

Té alguna línia vermella a l’hora de publicar continguts a les xarxes socials?

La mateixa que tinc per a mi mateix. Sovint, quan hi ha un tema calent a les xarxes, em faig moltes preguntes i intento tenir una opinió crítica del que està passant. Cada setmana hi ha polèmiques. I, a vegades, has de saber bé on et fiques i a què li fas RT. Ser activista a xarxes és molt fàcil. Ser-ho cada dia al carrer, no tant.

Ha tingut mai problemes pel que ha penjat en alguna xarxa?

No, per sort mai ningú m’ha cancel·lat. Problemetes lleus algun: “Haters gonna hate.” Jo no tinc pèls a la llengua i, a vegades, hi ha gent que s’enfada una mica amb el que penso –o amb com soc–. Però és normal, no pots agradar a tothom.

Quina és la seva xarxa preferida i per què?

Instagram. Em dona ales el fet de poder publicar imatges, vídeos –fins i tot videoclips!–, notes, poemes, etc. Té molta tirada i m’hi sento còmode. A Twitter no acabo d’agafar-li el truc. I això que soc copy publicitari!

Marxar de cap de setmana i apagar el telèfon. Ho ha fet mai des que ha guanyat popularitat?

No. Però no per les xarxes. Al final, soc músic, no influencer. I hi ha moltes històries que s’han d’anar parlant amb el mànager, la premsa o la discogràfica. És feina, no puc apagar el mòbil.

tracking