SEGRE
Les webs més contaminants

Les webs més contaminantsSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Plataformes de vídeo com YouTube o Netflix, xarxes socials com Twitter o comerços virtuals com Amazon figuren entre els llocs d’internet que més contaminen, ja que el seu ús implica les majors emissions de CO2 a l’atmosfera, segons un estudi del portal WebSiteToolTester. L’ànàlisi, que revisa més de 200 pàgines d’inici entre els llocs web més visitats del món, indica que la contaminació es deu a “la gran demanda d’electricitat dels servidors dels quals depenen els portals d’internet”, segons va explicar Josep García, responsable de continguts del portal de l’agència de comunicació Efe.

Cada vegada que un usuari canvia de pestanya “està demanant informació al servidor”, de forma que aquest consumeix electricitat per gestionar la petició i retornar les dades necessàries que permeten navegar per la pàgina. Per això “com més recursos tingui el lloc web –incloent imatges, vídeos o infografies– més pesant és i més contamina” a l’incrementar la petjada de carboni. És el cas, per exemple, de Netflix que, per l’amplitud dels seus continguts i el seu elevat nombre d’usuaris, genera més de 24.000 tones de carboni anualment “sols a partir de les visites al seu lloc web”, sense tenir en compte les interaccions amb la seua aplicació mòbil. Durant el confinament a nivell mundial aquesta quantitat es va multiplicar i “va ser significativament més alta que altres anys”. No obstant, aquesta plataforma televisiva no és el lloc amb major petjada de carboni, dubtós honor que li correspon a YouTube, ja que, amb milions de vídeos, transmissions en viu o reproducció de temes musicals, dispara la seua aportació fins a les 702.000 tones anuals.

Google, tot i ser un dels portals “més nets” entre els estudiats, genera 267.000 tones degut a l’enorme quantitat d’usuaris que l’utilitzen cada dia, si bé aquesta quantitat no s’inclou en l’impacte de serveis com el seu servidor de correu Gmail o el de videoconferències Meet. Pel que fa a les xarxes socials, Twitter encapçala la llista a l’alliberar 58.000 tones anuals de grams de carboni, seguida de Facebook, amb 49.000 tonees. De les plataformes de compra online, la més contaminant amb diferència és Amazon, que produeix 93.000 tones anuals, de les quals prop d’una tercera part, unes 27.000 tones, les genera la seua versió en espanyol.

Les webs més contaminants

Les webs més contaminantsSEGRE

Les webs més contaminants

Les webs més contaminantsSEGRE

tracking