SEGRE
refugi vallferrera. Inaugurat l’any 1935, el de Vallferrera és el refugi federatiu més antic de Catalunya.

refugi vallferrera. Inaugurat l’any 1935, el de Vallferrera és el refugi federatiu més antic de Catalunya.SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Gràcies al projecte transfronterer Entrepyr II, setanta refugis dels Pirineus s’han integrat en una central de reserves que permet gestionar l’allotjament i possibilita trobar informació útil als usuaris. D’aquesta setantena de refugis, catorze estan situats a la demarcació de Lleida: Ventosa i Calvell (l’Alta Ribagorça); Estany de la Pera i Prat d’Aguiló (la Cerdanya); Colomina (el Pallars Jussà); Amitges, Certascan, Josep Maria Blanc i Vallferrera (el Pallars Sobirà), i Artiga de Lin, Colomèrs, Conangles, Restanca i Saboredo (la Val d’Aran). La xarxa de refugis inclosa a la central de reserves abasta, a més, altres comarques pirinenques de Catalunya, Aragó, Navarra, Andorra i el sud de França.

A més d’incloure fitxes detallades de cada refugi, el web permet fer reserves online conjuntes en aquests establiments, aporta informació sobre les rutes de connexió i els circuits entre ells, i dona informació d’interès per als usuaris. Els interessats hi podran reservar plaça, descarregar diversos itineraris de rutes i visionar webcams en directe, entre altres iniciatives.

La promoció, tant nacional com internacional, és un dels principals objectius del projecte, i en aquest sentit cal remarcar l’edició de material publicitari en paper i en formats audiovisuals, la presència en fires, els reportatges en mitjans especialitzats, les exposicions fotogràfiques i el treball a les xarxes socials. Així, pretén atreure nous públics com turistes alemanys o nòrdics, que coneixen bé els Alps, però no tant els Pirineus.

El projecte incideix en aspectes relacionats amb la sostenibilitat, com la gestió de l’aigua, analitzant tots els sistemes de depuració existents i les possibilitats de millora que tenen, i s’han fet inversions directes, amb la qual cosa s’ha aconseguit que al final del projecte tretze refugis hagin millorat el tractament de les seves aigües, tant les residuals com de boca. En el cas concret de la demarcació de Lleida, s’ha millorat el sistema de depuració d’aigües residuals dels refugis de Sant Jordi, Prat d’Aguiló i Coma de Vaca.

Lleida disposa actualment de 38 albergs (amb 2.780 places) i de 66 refugis (amb 2.072 places). Entrepyr II, finançat amb 1,5 milions de fons europeus, és un projecte de cooperació transfronterera emmarcat en el programa de Cooperació Territorial Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA), creat per la Unió Europea.

tracking