SEGRE

La Panadella no és frontera

'Botiflers', un podcast nascut a la Segarra amb esperit local i mirada global que ja ha estat guardonat

La Panadella no és frontera

La Panadella no és fronteraSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Els podcasts han anat guanyant popularitat en els últims anys. Només es necessita un micròfon i accés a internet, motius pels quals molta gent s’autoprodueix els seus programes. Just ara farà un any, quatre segarrencs van decidir gestar un projecte d’aquestes característiques a Cervera, Botiflers. Són Robert Canela, Núria Turull, Roger Vilaseca i Alba Granell, que van obrir una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per recaptar diners per rehabilitar una sala del Centre Obrer de Cervera i aconseguir el material necessari per produir el programa.

S’havien marcat un objectiu de 4.750 euros en 40 dies i el van assolir en només 13. De fet, en van recaptar més de 6.000 en el temps que va durar la campanya. La resta, ja és història. El dia de la primera emissió del podcast va ser l’u d’octubre de l’any passat, “una data molt botiflera”, explica rient en Roger Vilaseca, que afegeix: “El nostre objectiu és donar visibilitat al territori, des de Lleida fins a Mollerussa, passant per la Segarra històrica, Solsona...”. “Tractem temes d’actualitat amb esperit local i una mirada global, ja que la Panadella no hauria de ser pas cap frontera”, remarca. El programa, fet amb un toc d’humor, s’emet cada dos setmanes i hi solen convidar gent coneguda.

Els capítols es poden trobar a les plataformes de YouTube, Spotify i iVoox i solen tenir entre 300 i 600 oients. Quan Botiflers portava només vuit emissions, van ser guardonats amb el premi Ateneus 2021, de la Federació d’Ateneus de Catalunya, en la categoria de Comunicació Associativa. “No ens esperàvem guanyar d’aquesta forma tan precoç”, asseguren els quatre emprenedors. El programa té inclús els seus personatges de ficció, en un format que recorda el de La Competència, que contribueixen a fer que aquest sigui un podcast humorístic i distès, a més d’informatiu.

Les emissions no acostumen a superar l’hora de durada, tot i que “cada programa és diferent, ja que tenim un bon sac de seccions i les anem introduint com ens convé”. Algunes d’aquestes són Per fer-ne un bon mondongo, on es comenten notícies cridaneres; Twitter Crema, on s’analitzen tweets curiosos o polèmics; Avui us portem, que seria un calaix de sastre de varietats i també hi ha una secció dedicada a la llengua, Llenguaferits.Des de Botiflers són molt actius a les xarxes.

“És la nostra forma de fidelitzar el públic i interactuar-hi”, diu en Roger Vilaseca, que afegeix que “estem plantejant-nos començar a portar-hi públic en directe”. També fan una crida a la gent del territori a crear iniciatives d’aquest tipus, a la fi d’aprofitar el Centre Obrer, que van rehabilitar com a estudi de gravació.

“Ens agradaria que l’espai es rendibilitzés més amb gent que tingui ganes de fer coses.” Perquè aquest espai, segons recorda el Roger Vilaseca, va ser espoliat pel franquisme i tot i que sigui un dels centres neuràlgics del teixit associatiu de la capital de la Segarra, encara avui és propietat de Patrimonio Nacional.

La Panadella no és frontera

La Panadella no és fronteraSEGRE

tracking