SEGRE

Elegant, clàssic i de qualitat

La marca StJor de la coopertiva John Fil de l’Espluga Calba va calar a través de les xarxes socials

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Al darrere de StJor hi ha una de les històries d’èpica col·lectiva més interessant del nostre país: la cooperativa John Fil de l’Espluga Calba, fundada el 1969. Després de cinquanta anys treballant per a tercers, cobrint un mercat que abasta des de marques locals fins a internacionals –en cartera havien tingut, potser encara els tenen, clients com Lacoste o Burberry–, finalment es van llençar a una aventura nova: una marca pròpia.

“Nosaltres som una fàbrica i encara treballem per a altres marques, entre deu i catorze segons la temporada”, explica el president actual, Albert Balsells, “però també vam veure la necessitat d’apostar per una marca pròpia i vam llençar StJord1969, amb un estil bastant diferent del que fins aleshores estàvem aconstumats a fer”. El mercat tradicional dels jerseis, samarretes i polos que fabriquen a l’Espluga està pensat per a un home de mitjana edat d’estil –que no ideologia– conservador. En aquest sentit s’adapten als gustos, estils i línies que els encarreguen en cada comanda.

Quan van decidir aventurar-se a fer la seua pròpia línia, l’aleshores director artístic del projecte, Xabi Villafranca, tenia de model firmes com Fred Perry o Ben Sherman. Elegància i modernitat. El periodista Òscar Dalmau va acceptar col·laborar amb ells –dissenyar peces, fer de model– per dues raons de pes: eren una cooperativa i el teixit era d’una qualitat excel·lent. Des d’aleshores, a poc a poc, diferents personatges amb una certa rellevància pública en l’ecosistema mediàtic català han lluït els seus dissenys: Ricard Ustrell, Roger de Gràcia o Jair Domínguez, entre altres.

“Aquest tipus de presència mediàtica i el treball a les xarxes socials és una aposta a llarg termini que ens serveix com a inversió en prestigi. Vendre roba per internet d’una marca que la gent encara no té controlada no és fàcil, a tothom ens agrada emprovar-nos la roba i veure com ens queda posada”, apunta Balsells, “però d’altra banda també és cert que han contactat amb nosaltres algunes botigues gues que arran de veure’ns a les xarxes han decidit que volen vendre els nostres productes, i això és bo”.

A través del perfil de StJor1969 a Instagram es fa propaganda de la botiga i dels productes, i també difusió del caràcter cooperativista del projecte i es posa en valor la feina que es fa. Polos, jerseis i càrdigans amb un punt retro, amb reminiscències als mods dels anys seixanta. Un producte fet a casa nostra, en un petit poble de les Garrigues, navegant en contra dels corrents capitalistes imperants.

tracking