SEGRE

L'era de la distracció

La societat moderna ‘inverteix’ moltes hores al dia a les xarxes

Forest, Offtime i Flipd ens ajuden a gestionar el temps que passem connectats.

Forest, Offtime i Flipd ens ajuden a gestionar el temps que passem connectats.PX HERE

Creado:

Actualizado:

El sector de la fisioteràpia ja fa temps que tracta lesions a les mans causades per un ús indiscriminat del mòbil, sobretot concentrats al dit gros. Aquest és un dels mals de l’anomenada societat hiperconnectada.

L’ergonomia de les nostres mans ens va permetre agafar eines i dominar el nostre entorn, no estava pensada per moure el dit gros amunt i avall d’una pantalla de mòbil passant i consumint de manera compulsiva vídeos i comentaris i fotos sense parar. La tendinitis és la conseqüències física, quan s’arriba fins aquí és que segurament hem assolit un nivell d’adicció a les xarxes socials preocupant.

Davant les moltes alertes que els especialistes i professionals de diverses disciplines com la psicologia, la neurociència o la pedagogia van fer sobre l’abús del telèfon mòbil, fins i tot algunes companyies van incorporar mecanismes d’autocontrol per als usuaris al catàleg de serveis del mòbil. Apple ho va fer a l’iPhone, per exemple, i a través de Temps d’ús es pot veure quanta estona passem cada dia a cada aplicació i començar-ne a limitar l’accés.

Davant la possibilitat d’un discurs antimòbils es van anticipar recomanant el seu ús responsable. També hi ha modes de concentració, en què podem escollir quin nivell de connectivitat volem en cada moment predeterminat –Dormir, Feina, Temps lliure i No molestar.Però no tots els telèfons tenen incorporada aquesta eina, de manera que el mateix mercat d’aplicacions, àvid a l’hora de trobar nínxols i crear noves necessitats, va començar a oferir aplicacions per a mòbil que tenen com a objectiu ajudar-nos a gestionar les hores que passem enganxats al telèfon.

Com passa amb qualsevol aplicació, hi ha propostes que són de pagament, amb més serveis i zero publicitat associada, i aplicacions gratuïtes que sempre tenen, perquè res és realment gratuït, els seus hàndicaps. Forest ens planteja un repte: fer créixer un arbre digital.

La nostra identificació amb la petita planta que comença a desenvolupar-se ha de ser proporcional al sentiment de culpa que hem de sentir si ens connectem a WhatsApp, Twitter, Tiktok, Facebook o Instagram. Quan ho fem, la planta es comença a marcir , de manera que hem de triar entre salvar-la o matar-la.

Flipd funciona de la mateixa manera que l’eina de Temps d’ús de l’iPhone, així que si teniu aquest telèfon és inútil descarregar-la. Es tracta, doncs, d’aprofitar un moment de lucidesa, aquell en què prenem consciència que haver passat mitja hora mirant vídeos d’Instagram ha estat un error, per autoimposar-nos quanta estona al dia estem disposats a tenir oberta una apliació i a limitar també les notificacions.

La proposta d’Offtime s’assembla als modes de concentració que hem explicat abans, de manera que sobretot és útil per a Android. Com en moltes coses de la vida, amb força de voluntat no sempre n’hi ha prou per fer allò que pensem que és el més correcte per a la nostra salut física, social i mental.

tracking