Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Sexe

  • ESTANISLAU FONS
Actualizada 04/04/2017 a las 15:57
LGBTQIA

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© LGBTQIA

SEGRE
LGBTQIA

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© LGBTQIA

SEGRE

Imagineu que a més d’homes (H) i dones (D), hi hagués homes i dones verds (V) i blaus (B). Tindríem quatre grups: HV, HB, DV i DB. Imagineu també que, igual que els homes només es reprodueixen amb les dones, entre verds i blaus passés el mateix. Per exemple, un home verd només procrearia amb una dona blava.

Imagineu, a més a més, que la seva descendència pogués ser qualsevol de les quatre combinacions, amb probabilitats equivalents, i per tant la població de cadascun dels quatre grups es mantingués estable al 25% al llarg del temps. Podríem dir que tindríem una espècie amb quatre sexes? Pot semblar un argument de pel·lícula de sèrie B, però resulta que això existeix a la realitat. Ho van descobrir fa més d’una dècada una parella de biòlegs, E. Tuttle i R. Gonser, en una espècie americana de pardal, Zonotrichia albicollis.

L’anàlisi genètica va mostrar que, a part del parell de cromosomes WZ (equivalents en ocells als XY dels mamífers), un accident genètic, la inversió d’un gran paquet de gens en un dels cromosomes del parell 2, n’impedeix la recombinació, diferenciant-los igual que passa a WZ. Aquest canvi, a més a més, afecta el comportament sexual: un dels nous sexes és gran cantador, promiscu, agressiu i no té cura dels fills; l’altre, monògam, paternal, protector i pobre en refilets.

El sexe és una de les estratègies de la vida per replicar-se i continuar. Hi ha coses convenients i agradables, com l’amor de parella o els orgasmes, que des de la seva base química asseguren que els individus fem el que calgui per mantenir la línia germinal de les gàmetes, tot sortint airosos dels múltiples obstacles que ens posa la selecció natural. La indiferència seria l’extinció. Però això són epifenòmens contingents, substituïbles per tantes altres estratègies biològiques, com ens mostra la sempre sorprenent Natura. Des d’absència de cromosomes sexuals en alguns rèptils, fins als set sexes diferents del protozou Tetrahymena thermophila, hi ha tot un món per explorar

Les calderes del vaixell de la vida, la cuina de la continuïtat, es troba en la sofisticada i variada mecànica que tenen els gens per perpetuar-se, que ens ha afaiçonat com a individus.

Comenta el contenido

Aún no te has unido a la comunidad de SEGRE en Facebook?


Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre