x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Hidrogen

  • ESTANISLAU FONS
Actualizada 27/07/2017 a las 16:55
POLS D’ESTELS

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© POLS D'ESTELS

POLS D’ESTELS

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© POLS D'ESTELS

És l’element

més abundant a l’Univers. I el més senzill: en el seu estat iònic és només un protó despullat de tota companyia. És present a totes les molècules complexes de la vida i actiu a moltes reaccions químiques. I, per a alguns, és la gran promesa energètica del futur.

Efectivament, al nostre món l’hidrogen gas és un bon combustible. Amb l’oxigen de l’atmosfera reacciona per fer només aigua i energia, cosa que el classifica com un campió de l’energia neta. Aquesta afirmació, però, cal agafar-la amb reserves.

L’hidrogen és tan reactiu que, per sobre del 4% a l’aire es crema, i per això no abunda de forma natural a la Terra. No és un combustible primari, sinó que cal obtenir-lo mitjançant operacions energèticament costoses. Se sintetitza per hidròlisi de l’aigua, o a partir d’hidrocarburs com el metà, i potser en el futur directament a partir d’éssers vius que el fabricaran en reactors bioquímics. De fet, com l’electricitat, és un transportador d’energia, entre una font primària i la destinació final. Si l’energia primària és renovable, no hi ha problema. Si cal cremar combustibles fòssils, ja no és tan sostenible, encara que té un cert avantatge pel millor rendiment energètic de les grans plantes industrials respecte als vehicles de combustió.

L’energia que aporta per kg és uns 3 cops major que la de la gasolina. Però com que costa molt de liquar i es manté com a gas a alta pressió, menys dens, hi ha un problema d’autonomia dels cotxes.

Un altre inconvenient és que per ser tan reactiu és més perillós que els hidrocarburs habituals, però el cert és que amb la tecnologia actual això no ha de ser cap obstacle. Avui no ho recordem, però l’inici de l’extensió de les xarxes de gas als domicilis particulars va estar plagat de problemes i accidents, que els estrictes protocols d’avui prevenen amb eficàcia. A la normalitat de l’hidrogen hi arribarem amb la lliçó apresa.

Per tot això, és possible que en el futur ens hi anem familiaritzant, i que, amb el permís del meteòric desenvolupament que està vivint el vehicle elèctric, algun dia no llunyà acabem carregant els nostres vehicles en hidrogeneres.

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre