SEGRE
SOLUCIONS

SOLUCIONSSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En una habitació

tancada i perfectament aïllada, que inicialment es troba a 20 ºC, hi ha només una nevera en funcionament i amb la porta oberta. La temperatura de l’habitació pujarà [8] o baixarà [9]?

Sortim de casa en cotxe un matí fred d’hivern. En arrencar posem la calefacció. Un minut més tard entrem en una rotonda una mica de pressa. Qui notarà l’aire del cotxe més calent, el conductor [3] o l’acompanyant [4]?

En un estiu calorós, un amic us envia dues fotos similars d’ell prenent-se una cervesa freda a unes terrasses de bar que desconeixeu. Us diu que una està feta a Lleida i l’altra a Salou. Si en una es veuen gotetes d’aigua per fora de l’ampolla [55] i a l’altra l’ampolla es veu seca [56], quina és més probable que sigui la de Salou?

Sou dins d’una barca que sura en una piscina, amb una bola de ferro de 30 kg. Si tireu la bola per la borda cap a dins de la piscina, el nivell de l’aigua en aquesta pujarà [88] o baixarà [89]?

En una bola perfecta de la mida de la Terra hi poseu una cinta fent una circumferència ben cenyida a l’Equador. Si allargueu aquesta cinta un metre i segueix formant una circumferència centrada al centre de la bola, llavors se situarà per sobre de la superfície a una distància d’una milionèsima de metre [7], d’un metre [6] o de 15 centímetres [5]? I si féssim la mateixa operació amb una bola d’un metre de diàmetre? I si fos de la mida del Sol?

En un hivernacle amb bona terra, bona temperatura i fertilització correcta hi cultivem enciams, i els podem il·luminar amb làmpades que fan llum verda [12] o vermella [13]. Quina de les dues farà que els enciams creixin més ràpid?

En l’aprenentatge actiu de les ciències, en què volem implicar l’estudiant perquè aprengui raonant i no memoritzant i recitant respostes com un lloro, qüestions com aquestes són importants perquè obliguen a meditar sobre els conceptes que hi ha darrere de cada fenomen que intentem comprendre. Reben el nom de tests de concepte, i s’han de formular amb precisió però de forma senzilla i fugint del llenguatge especialitzat de cada disciplina.

Per cert: si tenim dues neveres com la del principi funcionant en dues habitacions idèntiques, inicialment ambdues a 20 ºC, i una nevera té la porta tancada [21] i l’altra oberta [22], al cap d’uns dies quina de les dues habitacions creieu que tindrà la temperatura més baixa?

SOLUCIONS

SOLUCIONSSEGRE

tracking