SEGRE
IARC

IARCPIXABAY

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Al grup 1

, les aflatoxines (toxines fúngiques presents en grans i fruits secs mal conservats), les begudes alcohòliques, l’arsènic, el fum del gasoil, els productes de la fissió nuclear, els tractaments estrogènics entorn de la menopausa, el formaldehid, l’exposició al sol, la pols del cuir, la pol·lució de l’aire i les seves partícules en suspensió, l’ofici de pintor, el plutoni, el consum de carn processada, el tabac en totes les seves variants, els dispositius UV per posar-se morè i la pols de la fusta.

Al grup 2A, els esteroides anabolitzants, el fum de la llenya, els fums de la fregidora a temperatura alta, el glifosat, treballar en una perruqueria, la malària, treballar en torn de nit, el consum de carns roges i beure begudes molt calentes, per damunt de 65 ºC.

Al grup 2B, l’extracte de fulla d’àloe vera, treballar asfaltant carreteres, l’ofici de fuster, el carbó, la benzina i el seu fum, treballar en rentat en sec, l’extracte de

Ginkgo biloba

, treballar d’impressor i els camps magnètics de radiofreqüència.

Al grup 3, la cafeïna, beure cafè, la pols del carbó, els camps elèctrics, les aigües clorades o fluorades, el ferro rovellat, els tints dels cabells, els implants de crom o titani, la llana de vidre aïllant, el cuir, el mercuri, els polímers orgànics, el paracetamol i la penicil·lina, la tinta d’imprimir i la teobromina de la xocolata.

Aquesta és una llista parcial de les més de 1.000 substàncies, fenòmens físics i activitats humanes avaluades per l’Agència Internacional per a la Recerca en Càncer (IARC). Basant-se en estudis clínics en humans, en estudis en animals, i en les característiques de cada substància, etiqueta el grup 1 com a carcinogènic per als humans; el grup 2A, com a probablement carcinogènic; el 2B, com a possiblement carcinogènic; i no relacionat amb càncer en humans el grup 3, malgrat que puguin haver-ho estat amb animals de laboratori.

Algunes d’aquestes substàncies les haureu vist en titulars de premsa, mentre que altres no solen merèixer cap esment; les fílies i fòbies de cadascú causen biaixos, i és bo que tinguem el cap fred, tot i que qualsevol reducció de l’exposició individual és desitjable, i qualsevol regulació pública que ajudi a reduir els grups 1 i 2 hauria de ser presa en consideració per valorar-ne els pros i contres. Com podeu suposar, no pretenc alarmar ningú, sinó posar de manifest que el món és insegur, però que no cal viure angoixats mentre actuem informats i amb seny. Com diu la dita, tranquil·litat i bons aliments.

IARC

IARCPIXABAY

tracking