SEGRE
Volcans

Volcans

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Escric això l’octubre de 2021, i les notícies d’aquests dies inclouen una erupció colossal d’un volcà japonès, l’Etna fent de les seves, i a l’illa canària de La Palma fa cinc setmanes de l’espectacular activació d’un antic volcà, que ha creat hipnòtics rius de lava, el violent creixement d’un con volcànic i una enorme destrucció de cases, plantacions i tota mena d’instal·lacions. A data d’avui no hi ha morts, per fortuna. En temps històrics es coneix l’activitat d’uns 500 volcans, i al moment d’escriure això n’hi ha 28 en erupció.

Els volcans, amb els huracans, tsunamis, riuades o terratrèmols, entre altres fenòmens desfermats al món natural, són una manifestació palmària del canvi d’escala en les energies que manegem habitualment els humans respecte a les que mouen la natura. Només l’armament nuclear s’hi atansa, però el seu efecte és com un copet a la pell del planeta que ni tan sols el desfigura. Segons l’Institut Català d’Energia (ICAEN), el consum, a Catalunya, d’energia de fonts primàries (és a dir, encara sense transformar), va ser de 25.400 ktep l’any 2019. La unitat ktep significa milers de tones equivalents de petroli; és a dir, l’energia que s’obtindria en cremar-ne aquesta quantitat. Cada kg de petroli cremat allibera uns 40.000 kJ. És fàcil de calcular que, en Joules (J), l’energia que necessita anualment Catalunya s’escriu amb un 1 seguit de 15 zeros: Un Peta Joule (PJ).

Doncs bé, d’acord amb alguns mitjans, el volcà de La Palma fa 5 setmanes que vessa lava a raó de 66 m3/s (tinc dubtes, però, d’una dada tan constant; segurament la mitjana és una mica més alta); en total, ara per ara, uns 200 milions de m3. La lava té una densitat d’uns 2.500 kg/m3, de manera que la massa de lava expulsada serien uns 500 mil milions de kg. En sols 5 setmanes.

La lava surt a una temperatura entre 800 i 1.200 ºC aproximadament. Quan llisca per la superfície es va refredant i se solidifica fins que a la llarga assoleix la temperatura ambient. Podem suposar que es refreda uns 1.000 ºC, en números rodons. La calor específica del magma és d’una mica més d’1 kJ/kg/ºC, que és el que cada kg cedeix a l’aire, terra i aigua quan es refreda 1ºC. Si se’n refreda 1.000, cedirà 1.050 kJ, als quals s’hi han d’afegir uns 420 més quan solidifiqui. En total, uns 1.500 kJ cedits per cada kg. Això, pels kg vessats en 5 setmanes, fa 0,75 PJ. En menys de 7 setmanes el volcà haurà regalat a l’ambient la mateixa energia que Catalunya consumeix en un any.

LA BOMBA DEL TSAR El giny humà més devastador provat mai és una bomba H de l’URSS, de fusió d’hidrogen, coneguda com la bomba del Tsar. Va alliberar de manera gairebé instantània 210 PJ. Això, al ritme actual, són 2 segles de consum energètic a Catalunya.

tracking