SEGRE
Els premis Nobel d'origen jueu representen un 20% dels guardonats.

Els premis Nobel d'origen jueu representen un 20% dels guardonats.SEBASTIAN KOWALSKI

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Richard Feynman és un dels físics de més renom del segle XX. Per mèrits científics que li van valdre el premi Nobel l’any 1965, i per les seves innovadores lliçons de física, que encara es poden revisar a la xarxa. I, sens dubte, també hi va ajudar que el ric anecdotari de la seva vida va quedar recollit en una autobiografia, Surely you’re joking, Mr. Feynman que ha tingut gran difusió. A sèries com The Big Bang Theory hi surt esmentat sovint.

No és, però, l’únic Feynman que ha destacat en aquesta ciència. La seva germana petita, Joan Feynman, es va doctorar en Física el 1957 i va explicar un fenomen fins aleshores inquietant, les aurores boreals. Ella era especialista en l’anomenat vent solar, producte d’ejeccions del Sol que interactuen amb la magnetosfera terrestre. Aquest flux de partícules és especialment perillós per als astronautes i els instruments que orbiten fora de l’atmosfera terrestre.

Va descobrir que les aurores són el resultat de la interacció entre el vent solar i l’escut magnètic de la Terra, la magnetosfera, i es manifesten on el gradient del camp magnètic és més gran, és a dir, prop dels pols magnètics de la Terra, i per això se’n veuen a les zones polars i no a l’equador. Als seus darrers anys va estudiar també la relació entre el vent solar i el canvi climàtic.Nord-americans, fills d’una família de jueus askenazites originària de Rússia i Polònia, els germans Feynman no estaven destinats a seguir el mateix camí professional.

Joan, com a dona, va patir els prejudicis de l’època; sobretot de la seva mare, que no creia que el cervell d’una dona fos adequat per a fer ciència. Que Richard, home i no subjecte a aquestes pressions, l’encoratgés a tenir curiositat pel món físic va ser determinant perquè estudiés física i hi fes aportacions d’enorme vàlua.Joan és per mèrits propis al nomenclàtor de la Física, però Richard brilla amb tanta intensitat que ella ha quedat força oculta.

La influència del germà gran, tanmateix, la va ajudar a sortir del destí que família i tradició li havien reservat. No es va conformar, i gràcies a això va poder contribuir perquè avui comprenguem una mica millor el món que ens envolta.

Joan Feynman es va morir el 2020. A la xarxa es pot trobar una deliciosa conferència que va fer a Caltech l’any 2018, on amb tendresa i molt de sentit de l’humor explica la seva història, amb el seu germà i l’entorn familiar com a escenaris d’una vida feliç i exitosa.

tracking