SEGRE
La vida va començar al mar però viu a terra.

La vida va començar al mar però viu a terra.SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Majestuoses balenes blaves solcant l’oceà. Enormes colònies de pingüins de l’Antàrtida. Ramats inacabables de nyus, zebres i búfals de les sabanes africanes, encalçats per lleons i lleopards que els depreden. Queda clar que la vida a la Terra la dominen els animals salvatges. És així, oi? Segur?

Els biòlegs han fet estimacions de la biomassa que representen els diversos grups d’éssers vius al conjunt del planeta. Un estudi publicat el 2018 per Yinon M.

Bar-On i col·laboradors, d’Israel i els EUA, feia una estimació que, encara que subjecta a marges força amplis de possible error, donava xifres que maregen.La totalitat de la vida conté uns 550 mil milions de tones de carboni (550 Gt C), que és la unitat de recompte. La massa total és unes 5-6 voltes més elevada, ja que els éssers vius contenen altres elements a més de carboni; singularment l’oxigen i hidrogen que formen l’aigua.

De mitjana, cada km2 de la superfície terrestre en conté, doncs, unes mil tones, encara que no de manera uniforme, i molt més als continents temperats i tropicals que als mars.Les plantes dominen la vida amb el 80% del total (450 Gt C). Els segueixen els bacteris amb un 8%, i fongs i arqueus (procariotes que Carl Woese va separar dels bacteris als anys 1970), i amb els protists i els virus són el 99,6% de la massa de la vida.

L’altre 0,4% són els animals. Un resultat lògic si pensem que és un grup que necessita alimentar-se dels altres i, per tant, no pot suposar una fracció gaire gran del total.

I dels animals, la meitat són artròpodes (insectes, aranyes i altres), i els mol·luscs, els cucs de diversos grups (anèl·lids i nematodes) i els peixos completen la foto. Els ocells salvatges són espectaculars però a l’hora de pesar-los gairebé no existeixen.I els mamífers? Aquests càlculs són un bon bany d’humilitat, ja que som només un 0,03% de la massa de la vida.

Dins d’aquesta classe dels animals, però, els humans, amb 60 milions de tones (Mt) de carboni i unes 400 Mt totals podem presumir d’un cert domini, perquè no només som més de la tercera part, sinó que hem posat un 60%, els domèstics, a la nostra disposició per a gaudi, companyia i aliment. Els salvatges, que ja eren pocs, han minvat unes 5 vegades des de la nostra aparició, i avui són una minsa minoria: tots junts pesen 8 vegades menys que els humans.

tracking