SEGRE

Una aposta valenta

Una crònica diferent de la fi de l’apartheid a través dels ulls del general afrikaner constant Viljoen

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’ús contingut del color que fa Oriol Malet a Mandela i el General està pensat per potenciar la narració, per donar encara més força a un relat tant colpidor com emotiu: l’evolució personal del general sud-africà i líder afrikaner Constand Viljoen durant el període que va des de l’alliberament de Nelson Mandela fins al seu nomenament com a president de Sud-àfrica. La història repassa aquells primers anys noranta, crucials per al país més meridional del continent africà. El còmic s’endinsa en les brutals contradiccions d’una societat que vivia enfrontada a ella mateixa en una espiral de violència que estava a punt de desembocar en una guerra civil de conseqüències imprevisibles. El 1991 l’Apartheid ja era un règim que agonitzava i el president De Klerk va decidir alliberar Nelson Mandela, líder del Congrés Nacional Africà, després de 27 anys de presó. Amb aquest gest va començar la negociació per a una transició que superés el règim racista i donés pas a una democràcia en la qual tots els ciutadans tinguessin els mateixos drets polítics. John Carlin va ser corresponsal a Sudàfrica durant molts anys i va escriure per a diaris com The GuardianThe New York Times, The Independent o El País. De tots el temps que va passar a Johannesburg, Carlin ha escollit Viljoen com a fil conductor per aproximar-se a Mandela, un dels grans referents de la lluita pels drets humans i contra les injustícies socials del segle XX.

Mandela i el General no és un còmic introductori al conflicte de l’Apartheid sinó que ja està pensat per a un públic adult amb uns coneixements mínims de política sud-africana. El context històric es dóna per descomptat i els diferents col·lectius i personatges en conflicte participen en la història amb la naturalitat d’un relat travat per a lectors iniciats.

Gràficament, el treball de Malet és impecable. El seu traç és brut i d’aparença inacabada, un estil que dona dinamisme i aferma la idea que no existeixen les veritats absolutes. Tot i tractar-se d’un còmic documental, es permet algunes il·lustracions al·legòriques que embelleixen encara més el treball final.

Mandela i el General és una joia.

FITXA TÈCNICA Guió: John Carlin Il·lustracions: Oriol Malet Edició catalana: Comanegra Format: tapa dura, 17x24cm, 104 pàgines, color. Preu:16 €

tracking