SEGRE
Contra pronòstic

Contra pronòsticSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Tots els nacionalismes

tenen els seus mites i els txecs no són una excepció. Si els orígens es remunten al mite dels germans Lech, Czech i Rus, fundadors de les nacions eslaves i responsables de dur el seu poble fins al territori en el qual viuen des de “temps immemorials”; la història moderna ha recuperat els germans Masin del silenci dels sòviets. Convertits en herois per la seua oposició al nazisme quan Hitler va envair Praga i, sobretot, per la seua bel·ligerància amb el comunisme, quan Stalin va decidir consolidar-hi una dictadura del proletariat afí als seus interessos.

La novel·la està ambientada als anys cinquanta i ressegueix el període entre la seua detenció i la posterior fugida, dramàtica i inquietant, fins a l’Europa occidental. Amanida amb flashbacks per tal de situar històricament els lectors, per comprendre millor què eren i perquè lluitaven els germans Masín. Una mena de liberal-catòlics nacionalistes que estaven disposats a lluitar –literalment–contra el règim comunista. El fet és que van existir, van lluitar, van ser detinguts, van sobreviure i van aconseguir escapar al setge i persecució de més de vint-mil soldats abans no van arribar a creuar la frontera de la guerra freda. Amb unes tonalitats de grisos, negres i verds molt foscos, entre les quals no és casual l’ús del vermell intens com a contrapunt, els personatges recorden curiosament l’estètica inexpressiva de la iconografia soviètica: homes durs, rostres hieràtics.

Escrit i dibuixat com un thriller d’aventures, el còmic no evita les qüestions polítiques, plantejant tots els funcionaris del règim com una colla d’ineptes sense escrúpols. En aquest sentit, és èticament i emocionalment poc exigent. Després de tants anys sota un règim despòtic, per molta literatura revolucionària que hi hagués enterrada en els fonaments originals del sistema, la història dels germans Masín es converteix en una necessitat nacional. És inevitable fer el paral·lelisme amb el nostre propi passat polític, i aquí que cadascú tregui les seues pròpies conclusions.

Contra pronòstic

Contra pronòsticSEGRE

Contra pronòstic

Contra pronòsticSEGRE

Contra pronòstic

Contra pronòsticSEGRE

Contra pronòstic

Contra pronòsticSEGRE

tracking