SEGRE
Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Inquietant seria un bon adjectiu

per definir aquesta història preadolescent, fragmentada, futurista i transgressora. També és intimista, entranyable i costumista. Molts adjectius per a una novel·la que, si fos una pel·lícula, seria un migmetratge. Seixanta-quatre pàgines que et cruspeixes en un no res. De fet, algún lector desaprensiu i sense presses l’haurà llegit d’una tirada mentre passeja per una llibreria buscant un títol per endur-se a casa. Greu error,

Tarde en McBurger’s

d’Ana Galvañ és un còmic que guanya en cada lectura, obrint portes a noves dimensions desconegudes. Austera –fent broma gairebé podríem dir que garrepa– a l’hora de donar detalls, l’autora va construint i encaixant les peces d’un trencaclosques que es mou en diferents dimensions temporals.

Tres amigues han quedat per passar la tarda en una hamburgueseria. Tenen onze anys i el que volen és ser una de les escollides pel viatge especial que sortegen amb el menú Once Party. Les escollides viuran una experiència única i irrepetible, així que estan molt excitades per saber què passarà. Ho sabrem nosaltres? Depèn, depèn del que entenguem per saber.

A tall d’exemple: les protagonistes tenen onze anys i una d’elles, parlant de la seua mare, diu que “la generació que va viure a l’exterior es va quedar una mica atrapada”. És només un comentari en una vinyeta de transició, una idea passavolant que situa l’acció en un món indeterminat en el temps i en l’espai. No hi ha referències, els personatges es mouen amb total normalitat en una realitat post món exterior en la qual hem d’anar encaixant diàlegs, escenes, vinyetes que gairebé ens passen desaparecebudes i que es converteixen, a mesura que rellegeixes, en baules imprescindibles per anar tancant les trames de les protagonistes.

L’estil gràfic de Galvañ, de línies clares i colors pastel, sovint sobreposats, va conformant a poc a poc, pàgina a pàgina, un ambient lleuger i vaporós en què les protagonistes flueixen amb la determinació inconscient pròpia de la preadolescència. Amistat, frustració, engany o enveja: tot concentrat en un còctel d’aquells que baixen bé, que semblen innocents, que et beus amb dos glops i t’animes a demanar-ne un altre fins que dius ep, això és més fort del que aparentava. L’edició d’ApaApa Còmics és una delícia d’acord amb la línia marcada per Toni Mascaró i Sergi Puyol: neta, curosa, plena de detalls i amb materials de primera.

En fi, Galvañ demostra una vegada més que és una autora que va molt més enllà de la il·lustració i és capaç de construir relats fascinants. Una novel·la de costumbrisme futurista que posa l’amistat per sobre de totes les coses.

Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

Adolescències 8.0

Adolescències 8.0SEGRE

tracking