SEGRE

El lleidatà Paco Hernández firma un còmic sobre l'amistat i l'autoestima ambientada al camí de Sant Jaume

El lleidatà Paco Hernández firma un còmic sobre l’amistat i l’autoestima ambientada al camí de Sant Jaume

“Caminante, no hay camino”

“Caminante, no hay camino”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En Camino és un road trip senderista, una novel·la que farà les delícies de qualsevol persona que s’hagi aventurat a fer el Camí de Sant Jaume, nom amb el qual es coneix a casa nostra el Camino de Santiago. En el fons hi ha tants camins com caminants, encara que la tendència de la majoria és a fer la ruta més popular i gaudir de la companyia, els paisatges i els molts serveis creats al seu voltant. Una vegada embarcats, cadascú fa el seu propi camí emocional, sensorial i espiritual.

Ambientada entre Roncesvalles –el punt de partida més popular entre els qui volen fer el Camino amb una dosi considerable d’esforç i compromís– i Santiago de Compostel·la –el final més habitual–, el còmic té una narrativa àgil i ben travada, amb una dosificació justa de la informació per anar despullant els personatges i desgranant les trames amb l’objectiu de mantenir la tensió del lector sense fer ús d’artificis tramposos.L’obra és força coral, però si hi ha una protagonista és l’Emma, una dibuixant de còmic que no passa pel seu millor moment vital i decideix llençar-se a l’aventura per desconnectar i mirar de clarificar les idees. Sort que el Camino, pels serveis i pels companys de viatge inesperats, és un bon lloc per als senderistes inexperts, ja que en una altra banda més salvatge no hauria durat ni dues pàgines.

Emma no és qui té les raons més profundes per embarcar-se en aquesta aventura –alguns dels personatges carreguen amb motxilles emocionalment més intenses– però com tota la resta ella també evoluciona i creix, i això enriqueix l’obra. En tot cas, el Camí en si mateix no és la solució a cap problema sinó un lloc on, potser, cadascú arriba a trobar respostes o a fer-se millors preguntes.

Aquesta vegada Paco Hernández torna a col·laborar amb José Ángel Ares, amb el qual van signar Rosa y Javier ara fa vuit anys. Si aleshores s’endinsaven en la lluita contra les drogues d’un jove addicte i la seua mare, aquí l’entorn és més amable. Tant aleshores com ara, però, com també en The Cartoonist, dibuixada per Daniel Cardiel, Hernandes furga en les relacions complicades entre pares i fills, el combustible emocional d’alguns dels personatges principals.

El còmic és bitò: blau lilós per al present narratiu i lila rosat per als pocs flashbacks de la protagonista. José Ángel Ares desplega dibuix vitalista i amable que dona molta expressivitat als personatges i transmet amb encert els seus sentiments i pensaments. En Camino és per als qui han fet i faran el camí, però també per als qui no el pensem fer.

“Caminante, no hay camino”

“Caminante, no hay camino”SEGRE

“Caminante, no hay camino”

“Caminante, no hay camino”SEGRE

tracking