SEGRE

La deconstrucció de Max

l’autor torna a portar la seua inquietud gràfica als límits i edita ‘Fiuuu & Graac’, un slapstick minimalista

La deconstrucció de Max

La deconstrucció de MaxSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Francesc Capdevila –Max– és un autor veterà, un tòtem del còmic europeu que defuig allò que els gurus del coach han definit com la zona de comfort. Mai no ha caigut en la temptació d’agombolar-se en cap de les diferents temàtiques i personatges en què ha demostrat autèntica solvència al llarg de la seua dilatada carrera. No ha volgut buscar la seguretat d’un model exitós i la conseqüent garantia d’un públic fidel que va engreixant les col·leccions particulars amb obres sòlides i alhora previsibles. Max és un explorador inquiet, un home que es fa preguntes i després mira de dibuixar les respostes. Per això és una sort ser-ne contemporani i poder gaudir de les seues diferents propostes.

La llavor de Fiuuu & Graac és una exposició compartida al Centro José Guerro de Granada que es titulava Cómic expandido. Allà havia de superar la lògica de les vinyetes del paper i convertir l’espai en un còmic, un repte que el va motivar a continuar experimentant amb els límits del llenguatge narratiu de les vinyetes que ja havia començat amb Vapor i Rey Carbón. En aquest procés de despullar, de treure capes i capes a l’artefacte gràfic per captar l’essència més bàsica del còmic, Max va introduir una pregunta arran del relat La costurera y el viento, de César Aria: com es pot representar el vent a mode de personatge sense donar-li vida antropomorfa?

Fiuuu & Graac no és còmic –se’n pot dir còmic?– que sigui fàcil, no és una obra per a principiants que busquin vinyetes barroques i històries frapants. És com una mica la pintura més minimalista de Joan Miró: aquelles teles blanques creuades de punta a punta per una sola ratlla vermella. S’ha de conèixer el context per apreciar l’obra, escoltar l’autor per saber quines són les regles del seu joc, ser conscient que al darrere de tanta senzillesa hi ha la voluntat de trobar-la.

De fet, a la contraportada del llibre se cita el pintor català, que va proclamar el 1930 que la pintura s’havia d’assassinar. És aquesta la intenció de Max? Una mica sí, si més no clavar-li la punta del retolador.

Fiuu és una ventada i Graac és un ocellet negre i una mica rondinaire. De què va el llibre? Hi podem trobar exercicis d’estil, una història d’amor asfixiant, el relat d’un inadaptat i una certa llibertat per a la interpretació personal.

Amb el traçat negre i dur, alhora que net i expressiu, que caracteritza el Max dels darrers anys, Fiuu & Graac és una altra obra que cal tenir en compte quan volguem repassar la trajectòria de Max i emmarcar-la en el context actual.

Autor: Francesc Capdevila (Max)

Editorial: La Cúpula (2021)

Format: 17x24, cartoné amb solapes, b/n, 132 pàg.

Preu: 14,9 euros

La deconstrucció de Max

La deconstrucció de MaxSEGRE

La deconstrucció de Max

La deconstrucció de MaxSEGRE

tracking