SEGRE
Divina comèdia

Divina comèdiaSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’Editorial Finestres no és la primera que edita còmic en català, però sí que és l’únic segell dedicat cent per cent a les vinyetes per a adults en la nostra llengua. Per dinamitzar la creativitat local van convocar el premi Finestres, que donarà els seus fruits els propers anys. De moment estan traduint títols de primer nivell internacional com Intrèpides, Kate Stent, Túnels, Els Ignorants o L’accident de caça, guanyadora del premi al millor còmic al festival d’Angouleme del 2021.

El format de L’Accident és poc convencional –pràcticament és quadrat i té gairebé cinc-centes pàgines– i, en obrir-lo, el tramat negre que domina el fons del llibre, dens i compulsiu, ens transmet sensacions inquietants. Aquesta és una de les característiques del còmic: un negre impressionista que ens capbussa en les trames i en els pensaments dels personatges. Basat en fets reals, la història comença amb la infantesa i l’adolescència de Charlie al Chicago dels anys cinquanta i seixanta, que ens servirà per conèixer el seu pare, Matt Rizzo, un venedor d’assegurances cec que es dedica a escriure poesia i articles sobre literatura en braile i que, forçat per les circumstàncies, confessarà la veritat del seu passat. Una història fosca, cruel i, finalment, redemptora que posa sobre la taula uns quants temes controvertits.

Hi pot haver humanitat rere un crim brutal i injustificat? Poden realment la poesia i la literatura salvar-nos dels nostres pecats? Què és exactament la veritat? Existeixen les mentides piadoses? Quin preu s’ha de pagar pel perdó? Aquestes són algunes de les preguntes que ens formulen els protagonistes i les seues circumstàncies; homes que fugen dels tòpics previsibles i es converteixen en personalitats polièdriques i esmunyedisses. El dibuix, que en algunes vinyetes concretes pot semblar una mica juvenil, al llarg de tot el llibre desplega una varietat impressionant de recursos gràfics excel·lents.

Blair s’endinsa amb astúcia en els sentiments dels protagonistes, dibuixant amb versemblança els seus somnis i fantasmes. La imaginació és important en aquest llibre, la projecció mental de la realitat com una realitat en si mateixa és un terreny pantanós en el qual tots els personatges s’enfanguen i miren de sortir-ne més o menys indemnes. La literatura en general i la Divina Comèdia de Dante en particular juguen un paper crucial. Ja ho diu un dels personatges, les comèdies originalment es distingien de les tragèdies pel seu final feliç. No feien riure, senzillament acabaven bé.

Divina comèdia

Divina comèdiaSEGRE

Divina comèdia

Divina comèdiaSEGRE

tracking