SEGRE
Misteris místics

Misteris místicsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Sense deixar-nos clar si esdevindrà una sèrie, El Cercle Loplop ens remet explícitament a Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols, editat també per Males Herbes ara fa set anys. Explotant els dots detectivescos del filòsof català, aquesta vegada els autors han fet un àlbum ambientat a Barcelona el 1931.

En aquesta història autoconclusiva tornen a mesclar realitat i ficció, realisme i misticisme, homes de carn i ossos que van existir de veritat amb energies sobrenaturals. Amb un blanc i negre potent, de línia molt clara i estètica clàssica, el còmic no utilitza com a excusa el fet que part de la trama és fantàstica per retratar una ciutat poc exacta.

Ans al contrari, el procés de documentació gràfica és notori, procurant que tots els detalls que hi anem trobant –barrets, edificis, vianants, pistoles, cartells, cotxes…– siguin fenomenals. Una feina d’ambientació encomiable, ja que hi ha molts recursos per evitar segons quins nivells de concreció sense que es vegi el llautó i Benages, s’ha de reconèixer, no cau en aquesta temptació.

La història gira al voltant d’una secta –que mai no sabem qui són ni què pretenen realment– que flirteja amb la màgia (negra?) i els fenòmens paranormals. El McGuffin de la història són unes andròmines que estan en mans de l’escriptor Ramon Gómez de la Serna.

L’autor madrileny, un personatge real, els porta amunt i avall dins d’una maleta. Els objectes, que semblen antigalles sense valor, els fa servir a les seues conferències per explicar anècdotes i curiositats d’arreu del món.

Aprofitant que és a Barcelona de visita, els misteriosos sectaris que tenen la missió d’aconseguir el botí encarreguen la feina a dos artistes buscavides del vell Paral·lel barceloní. Quan la troca s’embolica, el nostre protagonista pren la iniciativa. Amfitrió de Gómez de la Serna en la seua estada a Barcelona, Francesc Pujols decideix buscar la maleta sabent que tot plegat és endinsar-se en un terreny pantanós. Tant és, al filòsof de Martorell li agraden aquest tipus de festivals.

Robatoris, segrestos, batusses, xantatges i assassinats són alguns dels ingredients que van farcint la trama fins al clímax final. Pujols, un bon vivant que no perd mai la compostura ni el bon humor, s’entusiasma amb el repte i el misteri que envolta el cas. I, si convé, desenfunda la seua pistola. El Cercle Loplop és un nou clàssic en català.

Misteris místics

Misteris místicsSEGRE

tracking