SEGRE
Riberenca

Riberenca

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Un dels dotze nuclis de població dispersos de l’extens municipi de Torrefeta i Florejacs és el vilatge de Riber. El seu nom no enganya. Al llibre Els topònims de la Segarra, que hauria de ser de lectura obligatòria per a tots aquells a qui ens agrada voltar per aquella comarca, el professor Albert Turull sosté que Riber deriva de riba, en el sentit de marge o vora d’un riu. I Riber es troba just a tocar del Sió. De fet, el poble se situa entre el referit curs fluvial, que dibuixa sobre la planúria una sinuosa línia arbrada, més enllà de les parades de sembrat, i la carretera de Cervera a Agramunt. I sí que, de lluny estant, Ribé sembla poca cosa, però el cas és que atresora una raconada força evocadora, digna d’una pausada contemplació, a la part baixa del veïnat, quasi ja als afores, confrontant amb un mosaic de petits horts amb pous. Cada hortet amb el seu propi pou. Es tracta de l’angle format per la façana de l’església romànica de Santa Anna, començada a erigir al segle XI, de nau única i coberta a dos vessants, i un casalici imponent que hi repenja un dels costats, per mitjà d’una galeria que vola per sobre d’una bona arcada amb funcions de portal. El temple presenta un frontis sobri, tot de pedra vista, en què destaquen una porta rectangular emmarcada per carreus, una rosassa al damunt de reduïdes dimensions però amb motllures i una elegant espadanya doble, cadascun dels seus dos ulls contenint una campaneta. Pel que fa a l’edifici annex, aixecat a la divuitena centúria, respon a ca l’Alió i el seu aspecte és bastant aguerrit, gairebé com un castell. Val la pena fer un tomb a aquest impressionant casalot senyorial i en part fortificat per constatar la solidesa dels seus murs i alguns elements arquitectònics de l’època de la seva construcció.

Passant per davall de l’arcada, s’accedeix a una placeta interior on s’aboquen mitja dotzena d’habitatges amb balcons de ferro i fanals romàntics. Caminant un parell de minuts, s’arriba fins al Sió, el qual discorre per entremig d’una vegetació de ribera densa i diversa, tan frondosa que amb prou feines deixa veure l’aigua que hi llisca mansament.

A FOC LENT Cal Pou, Conserves artesanes Plaça Major, s/n. Hostafrancs, 973 52 02 18 / 667 35 41 74 Molt a prop de Riber per la mateixa carretera en direcció a Agramunt, a la plaça Major d’Hostafrancs té el seu obrador Dolors Vilardosa, de l’empresa familiar Cal Pou. Conserves artesanes a base de productes naturals de temporada de primera qualitat, seguint processos d’elaboració tradicionals i receptes de tota la vida, cuinades a foc lent amb oli d’oliva. Algunes de les melmelades de fruites i verdures que comercialitza, en potets de vidre bellament etiquetats, són les de figa, tomaca, albergínia, préssec i carabassó. També mereixen atenció la samfaina, el sofregit i un preparat especial per fer truites. Tot això pot ser adquirit a Hostafrancs mateix, en fires o mercadets, en algunes botigues o bé contactant a través del correu dvilardosa@gmail.com.

Riberenca

Riberenca

tracking