SEGRE
Església o ermita

Església o ermitaBAR RESTAURANT L’AMISTAT

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Una dotzena de quilòmetres a llevant de Cervera, amb accés des de l’A-2 per la sortida 526, el poble de Sant Antolí i Vilanova, integrat en el modern municipi de Ribera d’Ondara, és el fruit de la unió dels dos nuclis anteriors que en conformen l’actual topònim compost: Vilanova, a baix, a la vora del riuet i al llarg de la carretera; Sant Antolí, enfilat a un turó, cadascun amb la seva pròpia església. La de Vilanova, gran però insulsa, sota l’advocació de santa Maria, consagrada en 1950, de planta rectangular i absis en semicercle. La de Sant Antolí, una exquisidesa romànica amb retocs gòtics i barrocs, tot un procés constructiu engegat al segle XI i enllestit a principis d’enguany, amb l’arranjament d’un entorn molt endreçat, en forma de placeta que envolta el petit temple d’una bona extensió de gespa en què s’alcen alguns pins i xipreres, fanals de disseny, barbacoes en un racó i bancs per seure per tot el recinte, convertit en una agradable terrassa mirador sostinguda per sòlids murs de contenció i circumscrita per una llarga barana metàl·lica. Les perspectives que s’abasten des d’aquella posició eminent consisteixen, sobretot, en parades esglaonades de sembrat de la vall de l’Ondara, des de la Panadella fins prop de Cervera, amb la presència indefugible i massa pròxima de l’autovia, que emet un soroll somort però constant de motors de camions. Llàstima.

Per pujar fins al capdamunt del pujolet on s’aixeca l’església, sigui en cotxe o a peu, sortint de la plaça allargassada de la Constitució (no podien haver-li posat un nom més arrelat o suggestiu?), es passa just per davall d’una torre quadrada d’aspecte medieval, que conserva una finestra gòtica, vestigi de l’antic castell local. L’església de Sant Antolí, amb els carreus repicats i polits, com si l’acabessin de treure de la capsa, és coneguda també com a ermita de Sant Isidre, perquè s’hi venera una relíquia del devot llaurador. Arquitectònicament, en destaquen un absis arrodonit, una porta d’arc adovellat de mig punt amb guardapols i una esvelta espadanya òrfena de campanes. La volumetria del temple és una mica caòtica, fruit dels successius afegitons, però el resultat és tan graciós que enamora. Un amor a primera vista.

Amics per sempre Bar restaurant L'Amistat Carretera de Talavera s/n, Sant Antolí i Vilanova (Ribera d'Ondara), 973 540 023 A Sant Antolí i Vilanova, ran de carretera, el bar restaurant L’Amistat és el local recreatiu del poble, obert fa un quart de segle, amb una sala gran presidida per una llar de foc, finestrals, futbolí i billar. Des de fa tres anys, el cuiner Antoni Fernández hi ofereix cada dia, excepte els dilluns, que tanca per descans setmanal, unes menges tradicionals i saboroses en règim de menú: els feiners, a 10,50 €, i els dissabtes i diumenges, a 16. Alguns dels plats que li surten més bé són els caragols a la llauna o a la gormanda, les gambes a la planxa, la paella, la fideuà, els raviolis de bolets, les tripes a la catalana, els peus de porc i les costelles de corder a la brasa, el capipota i l’espatlla al forn. I les postres casolanes com crema, flam, músic i iogurts amb melmelades.

tracking