SEGRE
Aspra suavitat

Aspra suavitat

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Al poble vell de Fontdepou, en un trencall de mig quilòmetre de la C-12 poc abans d’arribar al port d’Àger, l’excel·lent i simpàtica cuinera Mercè Camins va posar en marxa l’any 1999, juntament amb el seu marit Josep Mercè, que l’ajuda a la sala, l’acollidor restaurant Casa Mercè, d’ambientació rústica, que ofereix òptima cuina de proximitat, aprofitant els bons productes quilòmetre zero de la comarca, amb plats tradicionals com l’olla barrejada, arròs amb bolets, patés casolans, carabassons farcits, espatlla de corder a les herbes del Montsec, bacallà confitat, magret d’ànec amb mel, així com pastissos i licors d’elaboració pròpia. L’únic problema és que només obre els caps de setmana i festius.

L’obertura de la variant

de la C-12 a Balaguer, de tan sols dos quilòmetres però que estalvia la travessia de la ciutat, convida a enfilar la carretera en direcció al Pallars, a fi de gaudir dels molts atractius paisatgístics, monumentals i gastronòmics d’aquell tram de ruta tan panoràmic, des de la sortida de la capital de la Noguera fins a la confluència amb la C-13, a les portes de Terradets. Un trajecte que es pot recórrer en mitja hora i ja constitueix tot un espectacle des del cotxe estant, si bé val molt la pena anar-s’hi aturant pel camí, i que podem dividir en dues parts: els Aspres i la vall d’Àger.

Els Aspres de Balaguer, les Aspres en femení al dir dels natius, és una contrada estesa entre el Segre i el port d’Àger, als contraforts de les serres del Convent i d’Àger, entre els cursos de la Pallaresa i la Ribagorçana, que presenta una orografia i una vegetació justificadores de l’aspror del seu nom, però d’una sobrietat tan lírica i pura, tan essencial, tan despoblada i verge, amb uns perfils tan suaus, tot i que el terreny no para de pujar, que omplen els ulls del viatger de serenitat. En aquesta zona, val la pena fer un alto al poble amb castell –i torrons– d’Os de Balaguer, el monestir de Bellpuig de les Avellanes, Vilanova de la Sal i les seves salines, el nucli antic de les Avellanes, Tartareu i la seva restaurada esglesiola al capdamunt, el pantà de Canelles, Santa Linya i la seva Cova Gran o el seu balconet i el mirador del port, amb una vista apoteòsica de tota la vall i la muralla rocosa del Montsec davant mateix.

Baixant a la vall d’Àger, amb el relleu dels costats més abrupte, resulta recomanable visitar la vila d’Àger i la seva col·legiata de Sant Pere, les ermites de la Pertusa o la Roca, el centre astronòmic del COU o el mirador al cim del Montsec d’Ares.

Després, es pot travessar el congost de Terradets per treure el cap al pantà de Cellers i tancar el cercle tornant per la carretera del Doll i els pobles tan interessants per on passa: Baronia de Sant Oïsme, Fontllonga, Camarasa...

Aspra suavitat

Aspra suavitat

Aspra suavitat

Aspra suavitat

tracking