SEGRE
Ora et laboraet cura

Ora et laboraet curaLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Novetats

a Santa Maria de Vallbona que justifiquen retornar al monestir de la ruta del Cister elegit per votació popular monument favorit dels catalans aquest 2018. En primer lloc, la impecable restauració de claustre i murs exteriors, que ha conferit puresa i claror als vells carreus. Segonament, la recepció botiga on es poden adquirir, entre altres records, peces de ceràmica tradicional pintada a mà per les mateixes germanes, en el típic color blau sobre fons blanc. Tercer: l’ampliació dels horaris de les visites guiades, consultables a la pàgina web, que torna a abastar quasi tots els dies de l’any (la tot just estrenada calefacció geotèrmica del recinte, una altra bona notícia, fa més amables els recorreguts en èpoques de fred). En darrer terme, les referides visites, d’aproximadament una hora de duració, comencen per l’antic dormitori monacal, on s’ha simulat l’escriptori a través d’una instal·lació que combina elements reals –pupitres de fusta– amb d’altres de virtuals a base de convincents jocs de llum i so, i on es projecta a tall d’introducció un audiovisual d’uns deu minuts amb imatges reals i dibuixos animats de l’estil de miniatures miniades dels manuscrits medievals, sobre diferents aspectes històrics, arquitectònics i quotidians d’aquella santa casa, centrats aquests darrers en la màxima benedictina

ora et labora

, això és pregària i treball. A l’altre cantó de la mateixa dependència sota una alta volta ogival, es mostra la recuperada i reconstruïda farmàcia conventual que havia funcionat des de la fundació del cenobi fins al segle XVI, quan el concili de Trento va imposar la clausura estricta, per més que l’activitat es va mantenir encara un parell més de centúries de forma mig clandestina. Les monges apotecàries empraven plantes remeieres conreades al seu hort per al guariment de les membres de la comunitat i els veïns de la zona.

En diversos taulells, prestatges i armaris com l’anomenat cordialer, perquè s’hi guardaven els flascons de vidre amb vigoritzants per al cor, s’hi poden veure pots, gerres, garrafes de vidre verd, morters, balances, motlles, quaderns de receptes i tota mena d’atuells per elaborar les medicines, sobretot pastilles per al mal de gola i la tos, oli d’essència d’espígol amb efectes calmants o alcohol de melissa digestiu i sedant.

A la darrera casa de Vallbona sortint per la carretera de Rocallaura, el restaurant El Tallat ofereix tots els dies de l’any al migdia i al vespre, llevat dels diumenges per sopar, cuina casolana ben feta i abundant, senzilla però gustosa, sense complicacions, en règim de menú únic de 16 euros, que inclou plats tradicionals com uns canelons finíssims, macarrons, escudella, amanides i entremesos, faves a la catalana, alguns guisats com peus de porc o vedella amb bolets, i llonganissa blanca o negra i carns diverses a la brasa: bistec, costelles de corder, llom, xurrasco... Crema, flam o altres postres dolces d’elaboració pròpia. Calçotades a la temporada. Assortiment de bons vins del municipi i la comarca.

Ora et laboraet cura

Ora et laboraet curaLLUÏSA PLA

Ora et laboraet cura

Ora et laboraet curaLLUÏSA PLA

tracking