SEGRE
Temple amb jardí

Temple amb jardíBAR RESTAURANT L’AMISTAT

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Recorreguts

uns setanta quilòmetres des de la ciutat de Lleida, equivalents a tres quarts d’hora en cotxe, havent deixat l’A-2 per la sortida 526, poc després de Cervera, de primer es travessa el doble nucli de Sant Antolí i Vilanova, per continuar remuntant un parell de quilòmetres més l’estreta carretera que porta a Pallerols, en terme ja de Talavera. Som al capdamunt de la ribera de l’Ondara, als contraforts occidentals de la Panadella.

Pallerols és un poblet endreçat i tranquil, una mica recòndit, de cases amb la façana polida de pedra vista que llueixen en plaques de rajoletes amb ribet floral el nom de fonts dels seus propietaris –no pas els renoms populars o malnoms, com en altres localitats de la nostra ruralia– i un únic carrer de cap a cap que forma cap a la meitat un breu eixample, sota la denominació de plaça de Joan Abadal, on val la pena aparcar i seguir a peu no gaire més d’un minut fins a la placeta de l’església. El temple, que des de lluny fa bastanta impressió, s’aixeca enmig d’un espai enjardinat, com un petit parc amb arbres i rosers, baldador, rascaculs, una font i bancs de pedra per seure a sentir el refilar dels ocells i admirar la fàbrica romànica. Diversos elements arquitectònics esparsos adornen aquest esgambi, com ara la punta d’una biga pètria simulant una màscara humana o algunes esteles funeràries integrades a la font i en un dels bancs. Sant Jaume de Pallerols és una construcció de carreus de la pedra clara tan característica d’aquesta part de la Segarra, bastida a finals del segle XI sobre una primitiva planta rectangular i una sola nau coberta amb volta de canó, a la qual posteriorment se n’afegiria una altra, unida a la primera per mitjà d’un gran arc apuntat. Per fora, en destaca la rotunditat d’un absis semicircular, amb dues finestretes posades en vertical al centre, i dues portes d’entrada adovellades en forma d’arc de mig punt, una de les quals actualment tapiada. Damunt d’aquesta porta cega, a la façana de ponent, s’obre una fornícula que conté una imatge del titular de l’advocació de la parròquia. L’elegant campanar d’espadanya és de dos pisos i quatre ulls.

Ja fa cinc anys que el cuiner Antonio Fernández regenta el bar restaurant L’Amistat, al centre de Sant Antolí i Vilanova, fent cantonada amb la carretera de Talavera, uns dos quilòmetres abans d’arribar a Pallerols. Es tracta del local social del poble i està obert cada dia, excepte els dilluns, entre les vuit del matí i les cinc de la tarda. S’hi pot esmorzar d’entrepà o de plat, així com dinar de menú, que els feiners costa 10,50 euros i els caps de setmana 16. Escudella, amanides, paella, fideuà de marisc, carns diverses i el peix del dia com llobarro o daurada a la brasa, unes mandonguilles amb sípia excel·lents, tripes de vedella, capipota guisat, flam, crema catalana, mel i mató...

Temple amb jardí

Temple amb jardíBAR RESTAURANT L’AMISTAT

Temple amb jardí

Temple amb jardíBAR RESTAURANT L’AMISTAT

tracking