SEGRE

Oli, vi, pedra i fusta

Una activitat turística, cultural i gastronòmica a l’entorn de l’ermita romànica de Sant Joan d’Orcau

Oli, vi, pedra i fusta

Oli, vi, pedra i fustaLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Sota la denominació d’Experiència Orcau Vell, dos veïns de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà, organitzen sortides col·lectives de caràcter turístic, cultural, artístic, oleícola, enològic i gastronòmic (tot un ventall que sona prou suggestiu) els dissabtes i diumenges, així com altres dies de la setmana si es concerta amb prou marge de temps, d’una durada d’entre tres i quatre hores, els matins fins a migdia o els vespres, amb la voluntat de donar a conèixer alguns atractius d’aquells abruptes rodals prepirinencs com són el paisatge d’una bellesa adusta, l’oli i el vi que s’hi produeix, la cuina que aquests dos líquids amenitzen i un element recuperat del patrimoni arquitectònic local com és l’ermita romànica dels afores del nucli enlairat d’Orcau, que conté al seu interior una mostra del treball amb la fusta d’olivera per part de Jordi Piqué, un dels dos impulsors del projecte descrit. L’altre és Jordi Roca, viticultor responsable del celler Xic’s Cal Borrech, que des de fa poc elabora també olis selectes comercialitzats amb la mateixa marca o amb la d’Orcau vell, i alhora cuiner i propietari del restaurant del mateix nom situat també a Figuerola.

L’experiència s’inicia amb un recorregut guiat pel pintoresc poble d’Orcau. Després, seguint l’antic camí ral desbrossat recentment es camina un quart d’hora fins a un oliverar de l’altre cantó de barranc, per tal de procedir a un tast d’olis. Des d’allà s’arriba al cap d’una estoneta a l’esmentada ermita de Sant Joan Baptista, que s’havia mantingut mig en ruïnes i sense culte des de feia moltes dècades fins que va ser restaurada els anys noranta del segle passat. Es tracta d’un temple romànic preciós, erigit sobre una penya rocosa, amb espadanya, porta dovellada, absis i dues absidioles laterals. El dedins, de volta de canó, es veu ara amb els carreus ben repicats. Un petit monument d’una sobrietat pura, neta, essencial i, encara que costi d’entendre, poc conegut.

En una era pròxima, habilitada com a mirador de la Conca Dellà, amb la serra de la Campaneta davant per davant, s’efectua un altre tast, en aquest cas de vins comarcals, i un aperitiu o dinar a l’aire lliure, o bé un berenar sopar, preparats pel xef Jordi Roca (per a més informació i reserves: 649 842 105 o 600 350 447).

Jordi Piqué, barceloní originari de Figuerola, s’ha establert en aquest poble fa sis anys. Dissenyador industrial, decorador, autor d’arquitectures efímeres, ara impulsor amb Jordi Roca d’Experiència Orcau Vell, ha aconseguit que el bisbat de la Seu li cedís l’ermita desafectada de Sant Joan per instal·lar-hi, amb fons de suau música new age, una mostra del seu Projecte Soka, consistent a esculpir soques i troncs d’oliveres centenàries mortes dels voltants, que converteix en mobles com taules i diversos objectes ornamentals. Es tracta de peces exclusives de gran força i caràcter que clouen el cicle vital d’aquells arbres. En una pantalla es pot veure el making-off de la seva original feina artística.

Oli, vi, pedra i fusta

Oli, vi, pedra i fustaLLUÏSA PLA

Oli, vi, pedra i fusta

Oli, vi, pedra i fustaLLUÏSA PLA

tracking