SEGRE
Romànic virtual

Romànic virtualLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

De les esglésies romàniques

de la vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, sens dubte la més coneguda i emblemàtica és Sant Climent de Taüll, on ara podem presenciar de nou l’extraordinari espectacle audiovisual –so, llum i colors en perfecta harmonia– de la reproducció digital de les pintures de l’absis gran del mig, pel revolucionari sistema de videomàping, que no és cap novetat estricta, perquè aquesta producció de l’estudi Playmodes data de 2014, però sí que els darrers temps ha sigut millorat tècnicament i se n’ha ampliat una mica la durada, fins a atènyer els onze minuts (a part que de tant en tant convé recordar l’existència d’aquesta meravella, per als que encara no han tingut l’oportunitat de contemplar-la o per a aquells a qui sempre ve de gust repetir l’experiència).

L’església de Sant Climent de Taüll, la de baix, per entendre’ns, als afores que cada vegada ho són menys, mentre que Santa Maria és a dalt al centre del poble, va ser consagrada en 1123 pel bisbe de Roda.

Fa l’efecte que el temple s’aixeca sobre les restes d’un del segle XI. Amb planta basilical, tres naus separades per columnes, coberta de fusta a dues aigües i capçalera de tres absis, l’element arquitectònic més remarcable d’un edifici tan fotogènic és l’esvelt campanar amb finestretes, que certament es fa mirar..

i retratar.

Els frescos que decoraven amb colors vius l’interior de la fàbrica, en particular els que havien omplert la concavitat de l’absis central, van ser arrencats entre 1919 i 1922.

El Crist en Majestat o Pantocràtor que presidia el conjunt, així com la resta de figures i motius ornamentals que l’envoltaven, passarien a ser exposats al museu d’art de Montjuïc, actual MNAC, mentre que a l’emplaçament original se’n podia veure una còpia sobre guix que es va anar degradant. La restitució virtual visible hores d’ara, gràcies a l’acció combinada de sis projectors d’alta definició, recrea la colorista iconografia tal com devia ser just després de ser pintada, nou segles enrere, un autèntic viatge en el temps, de caràcter sensorial, que embolcalla l’espectador, l’aclapara i el commou.

(Durant juliol i agost, passis cada mitja hora, entre 10.30 i 19.30. Reserves i més informació al 973696715 o

www.centreromanic.com

).

El Caliu, a la part alta de Taüll, ran de la carretera que puja al Pla de l’Ermita, porta 28 anys oferint gastronomia de molt nivell.

Cuina del país ben resolta i aliments de proximitat ben tractats. Menú diari a 17,50 euros, menú romànic a 31,90 o carta.

Atenció sobretot a les especialitats: escalivada tèbia amb anxoves o filet de tonyina, escudella, bacallà amb musselina d’all gratinada, civet de senglar, magret d’ànec amb salsa de nabius, pollastre de corral amb bolets, entrecot de poltre de ramat propi... Novetats recents: estofat de galtes de porc desossades, espatlles de conill confitades als quatre pebres, flam de formatge amb coulis de gerd, crema de llimona, gelat de torró d’Agramunt..

.

tracking