SEGRE

Vescomtal

Rutes guiades per Àger i la seva col·legiata romànica, autèntiques lliçons d'història i art

Vescomtal

VescomtalLLUIÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

De moment fins al 31 de desembre, interessants visites guiades a la vila d’Àger i la col·legiata romànica que la domina des de l’altura, conformant una estampa que impressiona, sobretot vista des de baix a la carretera, i mirall d’una altra imatge encara més imponent, com és la muralla rocosa del Montsec. Els aficionats a la fotografia s’ho passen de primera, en aquest rodal.

Gairebé tant com els que gaudeixen contemplant uns paisatges que no deixen indiferent. Les visites amb guia poden ser efectuades qualsevol dia de la setmana, reservant amb antelació al 606251476 o a visitescultura@ager.cat. Pel que fa a Sant Pere, obre en cap de setmana, ponts i festius, els matins a les 12 i les tardes a les 16.

La duració és d’una horeta, en el supòsit de recórrer només el temple fortificat, i dues quan s’hi afegeix l’itinerari a peu pel nucli antic de la població, plena de racons pintorescos. El 5 i 6 de desembre, la visita serà teatralitzada, en aquest cas a les 11.30, amb personatges vestits d’època.

De l’època medieval de l’erecció de la col·legiata, s’entén, per part del vescomte Arnau Mir de Tost: segle XI.Arnau Mir havia nascut a Tost, poblet de l’Alt Urgell, poc després de l’any 1000. Casat amb Arsenda, posseïa els castells de Llordà i Mur, des d’on emprendria la conquesta de la vall d’Àger als sarraïns, que la reconqueririen, però ell la tornaria a recuperar.

Més tard, fundaria el vescomtat d’Àger, arribaria amb les seves tropes fins a les portes de Balaguer, peregrinaria a Terra Santa i encara li sobraria temps per tenir dues filles: Letgarda i Valença. Quins noms de regust tan feudal: Arsenda, Letgarda, Valença.

La gran es casaria amb el vescomte de Girona, la petita amb el comte de Pallars Jussà. Del prominent conjunt monumental de Sant Pere d’Àger, bastit al capdamunt del turó sobre un vell castrum romà, convé destacar-ne el recinte murallat que constituïa la fortalesa, així com l’altíssim absis principal de l’església, el poderós campanar quadrat, el claustre de doble galeria treballat amb pedra blanca que sembla marbre i la cripta que conté columnes, capitells i voltes de canó o d’aresta. A més del vast panorama que s’albira des d’allà dalt.

Celestial

Forn Mauri, carrer de la Font, 19. Àger, 973455108

Un cop a Àger, paga la pena d’arribar-se al Centre d’Observació de l’Univers, construït a un parell de quilòmetres, als peus del Montsec d’Ares, a fi d’aprofitar un cel inusitadament net de contaminació lumínica, i passar pel forn Mauri a l’entrada del poble per adquirir pa rodó, coques dolces o de recapte, croissants, magdalenes o altres peces de brioixeria i, especialment, uns panadons sensacionals, de carabassa o d’espinacs o barrejats, amb una cruixent crosta de sucre cremat que els fa deliciosos, saborosíssims, subtils, gairebé celestials.

Es poden degustar in situ, rematats per un cafè, o comprar-los per endur-se’ls, igual que d’altres productes de la vall, com ara ametlles garapinyades. Només obre els matins.

tracking