SEGRE

Crinera d'escuma

El salt del Duran, en una séquia del canal d’Urgell, entre Vilanova de Bellpuig i Golmés

El Salt del Duran és una caiguda sobtada d'aigua al Canal d'Urgell.

El Salt del Duran és una caiguda sobtada d'aigua al Canal d'Urgell.LLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El salt del Duran és una caiguda sobtada de l’aigua de la tercera séquia del canal d’Urgell, en la intersecció dels termes de Vilanova de Bellpuig i Golmés. El cabal avança plàcidament, entre els caixers més o menys guarnits de vegetació, per desgràcia ja no gaires arbres, si no és algun tram salvat de miracle de la tala massiva d’anys enrere, i de cop es desploma quatre metres i mig, formant una espècie de crinera de cavall, substituïts els pèls pel líquid sorollós i l’escuma refulgent. Sentir i mirar l’espectacle aquàtic, des de baix o enfilats a la comporta, produeix una sensació quasi hipnòtica.

La cascada artificial va ser una iniciativa de Josep Duran i Ventosa, que de primer havia fundat una farinera a Mollerussa i més tard la paperera La Forestal de Urgel. Per tal de subministrar electricitat a les dues indústries, va construir el salt i la petita central de la vora, en funcionament fins cap allà 1960. La llum era transportada per fils desplegats en paral·lel al canal. Encara es conserva, ran de camí, la torre dels Fondets, una pilastra de pedra i ferro que servia per enlairar els cables. Data de 1904. Pel que fa a les instal·lacions annexes, destaquen la casa que allotjava la maquinària, en especial l’alternador i les bobines, i l’habitatge de la família Duran. Avui dia són visibles des de fora, si bé en un estat lamentable, i és una llàstima, perquè si mai fossin restaurades, constituirien un interessant espai museístic.

De moment, s’han anat endreçant els voltants. L’estiu de 2014, l’ajuntament de Mollerussa enllestia un projecte de reconversió d’aquell àmbit abandonat de feia temps en zona de lleure, mitjançant el condicionament de la font amb una dotzena de brolladors i la delimitació del recinte amb baranes de fusta. L’octubre de 2017, la plataforma Canal Viu hi plantava freixes, moreres, lledoners i saücs, que s’afegien als enormes plataners que doten la clotada d’una ombra densa, ideal per anar-hi a passar l’estona o berenar. S’hi arriba, des de Mollerussa, remuntant quatre quilòmetres el curs acanalat, o bé des de Golmés o Vilanova, en aquest cas un quilòmetre per la carretera d’Arbeca i un quilòmetre més per una pista de terra pel marge esquerre.

Escuma de coco

L’Estoneta

C/ Major, 87, Vilanova de Bellpuig, 973324126.

Més encara que al proper salt del Duran, es pot passar una bona estona menjant a L’Estoneta, de Vilanova. Trenta anys de negoci familiar, personificat ara per Josep M. Pons, quatre en la versió actual, més refinada, amb el cuiner arbequí Santi Aubach. Dinars tret de dilluns, sopars divendres i dissabte a base de tapes. Diumenge, un formidable menú gastronòmic per 29 euros, però també molt satisfactori els feiners, per només 13, amb primers com amanida de seitons i fruits secs, rissotto de ceps amb parmesà o caragols a la llauna, principals com arròs negre, lluç al forn, entrecot de vaca vella o fricandó, i postres com pastís de formatge o suís de xocolata amb escuma de coco.

tracking