SEGRE

Museu de torrons

Visita al Museu del Torró i la Xocolata d’Agramunt, aprofitant per comprar unes barres

La visita al Museu del Torró i la Xocolata és força entretinguda i didàctica.

La visita al Museu del Torró i la Xocolata és força entretinguda i didàctica.LLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

A Agramunt, vila d’ancestral tradició torronaire, un dels antics productors era Ramon Vicens, la nissaga del qual n’elaborava des de 1775. Ara fa 21 anys, aquell negoci familiar, ja de capa caiguda, va ser adquirit pel pastisser Àngel Velasco, que no només el va reflotar, sinó que l’ha convertit en poc temps en un grup empresarial modèlic, amb més de 300 treballadors, una seixantena de botigues pròpies arreu del món –de Mèxic a Abu Dhabi– i 600 referències a la venda. La incorporació posterior de Xocolates Jolonch, fundada en 1770 i la més vella que subsisteix en funcionament, va suposar la introducció en l’àmbit llaminer de la típica xocolata a la pedra.

Ara que s’acosten les festes nadalenques, res més indicat que un viatge a la capital de la ribera del Sió per proveir-se d’aquestes postres –que la marca Vicens ha aconseguit que siguin consumides tot l’any i en llocs remots on fins no fa gaire ignoraven la seva existència– i aprofitar per descobrir el Museu del Torró i la Xocolata, en un edifici annex a la gran botiga rodona que s’aixeca ran de la carretera de Tàrrega a Artesa de Segre, al seu pas per Agramunt.

La visita al museu, força entretinguda i interessant per a públics de totes les edats, fins al punt que l’efectuen unes 20.000 persones cada any, acostuma a ser guiada i dura mitja horeta. Tant si es fa de forma privada com en grup, per exemple d’escolars o jubilats, convé reservar abans al 973 390 607 o a museu@vicens.com, si bé no resulta imprescindible quan es tracta de colles reduïdes. Els horaris són els següents: dimarts a divendres, de 10.30 a 13 i de 15.30 a 17.30; dissabtes, de 10.30 a 13 i de 16.30 a 18.30; diumenges, de 10 a 13. Entrada gratuïta. S’hi projecten quatre magnífics audiovisuals sobre els orígens històrics i les fases d’elaboració de torrons i xocolates, així com la consuetudinària pràctica local vinculada amb aquests dolços aliments, i s’hi pot admirar una recreació de l’obrador dels Vicens cap a 1920, amb els estris corresponents. A la fàbrica de la vora, a través de les vidrieres d’un passadís, es contemplen diverses línies de producció, algunes manuals, en plena activitat.

Torrons de museu

Torrons Vicens

ctra. de Tàrrega, 1, Agramunt, 973390607

A la gran i semicircular botiga de Torrons Vicens al cantó del museu, meravella la quantitat de productes a la venda, una temptació difícil de resistir, mostra de la creativitat d’Àngel Velasco i col·laboradors com Albert Adrià o el cuiner José Andrés. El paradís dels gormands. Les novetats d’enguany en el sector torronaire són el solidari Cherry Times de cireres (els beneficis aniran a l’hospital de Sant Joan de Déu pel càncer infantil), de llimona amb mel, de polvorons amb canyella, tou cruixent de xocolata blanca i nou de macadàmia o el tronquet de nadal, com un tió de xocolata que es trenca i està ple de sorpreses per dintre. Atenció també als nous bombons de Xocolates Jolonch.

tracking