SEGRE

Flor de pedra

El preciós santuari de Santa Maria de Bell-lloc, als afores de Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt és a una hora en cotxe de Lleida i s'hi poden veure pintures murals de Josep Minguell.

Santa Coloma de Queralt és a una hora en cotxe de Lleida i s'hi poden veure pintures murals de Josep Minguell.LLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Diumenge passat recomanàvem aquí una expedició a Santa Coloma de Queralt, bonica vila d’aspecte, història i entorn paisatgístic segarrencs, tot i trobar-se actualment ubicada a efectes oficials dins la Conca de Barberà, a una hora amb cotxe de Lleida, per l’autovia fins a la Panadella i des d’allí trencant cap al sud. El pretext adduït eren les noves pintures murals del targarí Josep Minguell en una capella barroca de l’església, però els reclams oferts per l’endreçada localitat a la riba del Gaià completen l’interès de la visita: la resta de l’església, el castell comtal, els portals i altres restes de les muralles, els vestigis del call jueu, dues places porticades, una font monumental, el passeig dels castanyers, els casals de pedra vista amb balcons de ferro forjat del carrer Major i nucli antic. I vam deixar per avui el santuari de Santa Maria de Bell-lloc, conegut popularment com el Convent, perquè havia format part d’un monestir de mercedaris, aïllat als afores però no tan lluny com per no poder-hi anar a peu, uns tres-cents metres des del Raval dels Capellans, seguint pel carrer Joan Segura, prevere i historiador colomenc.

L’esplanada on s’aixeca aquesta edificació romànica, amb alguns elements gòtics, per davall d’un parc arbrat, rep ara el nom de plaça de la Pau. Urbanitzada els darrers anys plantant til·lers i fanals moderns, posant parterres amb palmes, arbustos, plantes aromàtiques i una olivera, i col·locant bancs de fusta per seure a contemplar la bellesa sòbria i harmoniosa del temple, que presenta una forma gairebé lobular, entre l’absis i les dues capelles laterals, evocadora d’una flor. Sí, una flor enorme de carreus clars.

Per davall d’una espadanya amb un sol ull i una sola campana, que abasta tota l’amplària de la façana, el prodigi d’una porta d’arquivoltes superposades, columnes i capitells, en què s’atapeeixen els petits detalls escultòrics ornamentals, sobretot en una rosca que sembla un jardí, de tantes filigranes vegetals, al voltant d’un timpà en què veiem representades tres escenes evangèliques. Pel que fa a l’interior, s’hi conserven una creu de terme i un sarcòfag d’alabastre del XIV. Per poder-hi entrar, convé apuntar-se a una de les rutes guiades per la població que organitza cada diumenge al matí l’oficina municipal de turisme: 977880478.

Foc d’hostal

Hostal Colomí

Raval de Jesús, 10, Santa Coloma de Queralt, 977880653

El cantoner hostal Colomí és una institució local a punt de complir els 75 anys, regentat per les simpàtiques germanes Camps, Nati i Rosa, ara també amb el fill de la segona, Pep. Cuina tradicional de qualitat, amb protagonisme del foc a la vista per coure carns i verdures a la brasa, que es combinen a la carta amb amanides, cassoletes i guisats. Plats de tota la vida i èxit segur, com escudella amb carn d’olla, canelons, bunyols de bacallà o bacallà amb samfaina, peus de porc, capipota, fricandó... Detalls innovadors aportats per la generació jove: ous ferrats amb tòfona, xips de carabassó i carxofa amb mel, caneló de bolets o foie. I garapinyades o carquinyolis amb garnatxa, trufes amb grappa, l’ensaginada que seria una orelleta... 

tracking