SEGRE

Vilaclosa i museu a Maials

L’encimbellada vileta medieval de Maials i un petit museu etnogràfic particular

Vilaclosa i museu

Vilaclosa i museuLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Al sud del Segrià sec, compartint morfologia urbana i paisatge amb les Garrigues, a més de conreus i mentalitat, Maials conserva un interessant patrimoni arquitectònic que la fa digna d’un atent recorregut, aprofitable per proveir d’oli de l’any o altres productes autòctons a l’agrobotiga de la Cooperativa del Camp, entre setmana matins i tardes en horari comercial, dissabtes i diumenges fins a migdia (més informació al 973 130 593). Un excel·lent verge extra d’arbequina envasat amb l’etiqueta Baró de Maials, homenatge a l’aristòcrata que a la divuitena centúria va promoure el cultiu de l’olivera en aquells encontorns. La riquesa consegüent es nota en nombrosos casalots de pedra vista, amb molí propi al darrere, així com a la parroquial de l’Assumpció, de línies barroques i dimensions catedralícies.

Amb tot, Maials havia sigut ja molt abans una localitat important, a l’època dels romans i durant l’edat mitjana, com demostren els vestigis de la Vilaclosa, nucli fortificat al cim del turonet denominat la Costa, bastit als segles XII i XIII, amb una ampliació al XV. S’hi puja pel carrer Major, un cop deixat enrere el llindar on s’aixecava el portal Nou, de què encara es manté dempeus una torre. Una mica més amunt, les restes –trossos d’absis, capelles i una pica baptismal– de l’església romànica de Santa Maria. La plaça Maneta, amb cartell informatiu, travessada pel carrer de la Palla, que s’estén fins al portal del Tossalet, conforma un replà des d’on enfilar-se a la part superior del redós medieval, dominat pel palau dels senyors de Maials, del XIV, amb dovelles a les portes i motllures a les finestres. En una placeta al cantó, la façana igualment romànica de l’esglesiola del castell.

Un mirador allà a la vora hi brinda perspectives panoràmiques de parades de fruiters i plaques solars. Al fons, la piràmide del Montmaneu. Havent descendit pel portal del Pla, entrada primigènia a l’alterós recinte murallat, val la pena acostar-se al petit museu etnogràfic de cal Cabalesilla. Les visites són guiades i es concerten al 973 130 087. Eines agrícoles, estris domèstics, peces de ceràmica popular, una cuina sencera... Tot reunit i exposat didàcticament amb inscripcions per Marcel Aresté, Carme Mora i els seus fills. Nostàlgica recuperació de la vida quotidiana de temps pretèrits en l’àmbit rural.

Vilaclosa i museu

Vilaclosa i museuLLUÏSA PLA

tracking