SEGRE
Més que celler

Més que cellerLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El Castell del Remei ha sigut sempre bastant més que una simple heretat agrària, que remunta els seus orígens als romans, posteriorment residència d’estiu del bisbat de Solsona, sota la denominació popular de Torre del Bisbe, convertida després per la família Girona –que la va posseir 130 anys– en la moderna explotació agrícola i ramadera regada pel canal d’Urgell que aquell mateix llinatge targarí havia promogut, pionera en la tecnificació rural al país i la producció vinícola a gran escala, adquirida al darrer terç del segle passat pels Cusiné, de Mollerussa, que a través de la dedicació, la persistència i la traça de Tomàs Cusiné –amb la inestimable col·laboració de la seva esposa, Mireia González, i de l’enòleg Xavier Cepero amb funcions de direcció– hi elabora uns vins d’elevada qualitat i prestigi, també internacional, tenint en compte que bona part del més de mig milió anual d’ampolles que s’hi omplen es destina a l’exportació. No, el Castell del Remei no és només això, que ja seria molt, sinó que d’alguna manera hi podríem situar el cor de la plana urgellenca, tot i que oficialment pertany a la comarca de la Noguera, terme de les Penelles.

El cor espiritual, sobretot, per causa de la Mare de Déu del Remei –que els Girona van importar d’una capella de la parroquial de Tàrrega per la qual sentien molta devoció–, venerada a la bonica església decorada amb frescos del pintor noucentista Josep Obiols. Els habitants dels encontorns han tingut tirada a casar-s’hi o a anar-hi a cantar els goigs de la titular del temple, igual que és tradició que escullin les bucòliques ombres dels voltants, entorn dels dos estanys restaurats fa poc, per menjar la mona o celebrar-hi una recuperada festa major, a banda de les múltiples activitats culturals i de lleure impulsades pels actuals propietaris que malden per conjuminar viticultura i turisme. Així, s’hi organitzen visites guiades, que inclouen el tast de tres vins, dissabtes i diumenges pel matí (10.15, 11.30 i 13) i les tardes del dissabte a les 16. Preu: 12 euros, canalla gratis. Reserves al 973580200 o info@castelldelremei.com. Mereix una especial atenció el celler antic amb l’espectacular volta catalana de finals del XIX, de 12,5 metres d’amplària.

Més que vins

Restaurant Castell del Remei

Penelles, 973.58.02.00

La botiga del Castell del Remei ha canviat l’emplaçament, ara a l’entrada per l’extrem del reng de construccions, sota unes reforçades bigues i encavallades de fusta, més avinent i força ampliada de superfície i en articles a la venda.

No només vins de la finca i dels altres tres cellers del grup (Vilosell, Cérvoles i Cara Nord), entre els quals la novetat d’un garnatxa excel·lent, sinó també cava, vinagre o vermut, a part d’un racó literari que acull publicacions i llibres relacionats amb la història d’aquell antic patamoll avui plantat de vinyes.

A tenir en compte també la possibilitat de dinar al restaurant del complex, que ofereix bons plats típics de la terra i ja recomanat aquí diverses vegades.

tracking