SEGRE

Sota la pedra a Sopeira i al monestir romànic d'Alaó

Sota la pedra

Sota la pedraLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

De camí a l’Aran o la vall de Boí, per l’N-230, val la pena aturar-se a Sopeira, poc abans d’arribar a la presa del pantà d’Escales, l’enfilall de túnels i el calvari de revolts del tram d’una quinzena de quilòmetres fins al Pont de Suert. Deixant la carretera gràcies a una complicada obra d’enginyeria en ple congost de la crestalluda serra de Sis, que ha degut comportar nombroses voladures i moviments de terres ingents, un trencall de 800 metres efectua un descens pronunciat cap al poble.

Una cruïlla ran de la Noguera Ribagorçana, la qual discorre per allí encaixonada entre aspres espadats però plàcida com un mirall, formant una espècie de llac. A mà dreta, el vilatge empinat que a la part més baixa ofereix l’agradable sorpresa d’un modern passeig fluvial bucòlic, amb un embarcador que s’endinsa en la quieta superfície de l’aigua. El paratge és impressionant i s’hi respira una tranquil·litat que sorprèn, tan a tocar d’una ruta molt transitada. A mà esquerra, només unes quantes passes a contracorrent del cabal, la sorpresa és encara superior.

Sobre el fons majestuós d’una altíssima paret rocallosa de color moradenc i verticalitat inapel·lable, com tallada a pic, es retalla la façana apaïsada del monestir d’Alaó, vora un cementiri de què sobresurt un únic xiprer, si bé enorme. L’estampa tomba d’esquena, també per inesperada en un indret tan avinent però alhora poc conegut.

El contrast entre l’antiga edificació religiosa i la cinglera colossal de darrere produeix un efecte corprenedor, inoblidable. I justifica el topònim local: l’etimologia de Sopeira seria “sota la pedra”.

La del nucli veí i més enlairat de Sapeira, en canvi, és “sobre la pedra”.El monestir romànic de Santa Maria i Sant Pere d’Alaó, vinculat històricament als bisbes de Roda d’Isàvena i als comtes de Ribagorça, es va començar a construir a mitjan segle XI, encara que hi ha notícies de l’any 806 sobre un cenobi visigòtic al mateix lloc. L’església conventual serà enllestida i consagrada en 1123.

Tres naus, la del mig amb volta de canó, les laterals d’aresta. Triple absis amb arquets.

Decoració tan sòbria per dins com per fora, en què destaca la porta de doble arquivolta i franja escacada amb crismó. Visites a l’interior, trucant al 974542229.

Sobre la taula

Casa Pasé 

Carrer de l'Església, Sopeira. 974.542.112

Just a l’entrada de Sopeira, Casa Pasé ofereix allotjament rural amb vistes al riu i menjar en una sala no gaire gran o en un reng de taules al carrer. Cuina casolana abundant, racions generoses... i bona qualitat. Impossible quedar-se amb gana. Assortit d’entrants (amanida, patés, embotits, formatge, caragols), un primer que pot ser, per exemple, sopa de tomaca o de fredolics, escudella, carabassó farcit de bacallà o pastís de tonyina, un segon que permet triar entre costelles a la brasa, fricandó, pollastre al forn amb bolets o broqueta de carns, etcètera, i postres a elegir: mel i mató, tiramisú, pastís d’ametlles, panacotta amb fruits vermells. Tot per 16 euros els feiners, 20 en cap de setmana.

tracking