SEGRE

Paisatge renascut: l'ermita de Sant Gabriel, al Solsonès

L'ermita de Sant Gabriel, vora el santuari del Miracle, en un entorn que va ser víctima del foc

Paisatge renascut

Paisatge renascutLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Just a la desviació de la carretera de Su per entrar cap al santuari del Miracle, s’albira el senyal de Sant Gabriel. Es recomana aparcar allà mateix, damunt d’una esplanada que recorda una era, i seguir a peu. Una caminada no gaire llarga ni fatigosa, que ningú no s’amoïni. Excursió breu i apta per a quasi tots els genolls.

El caminet, en principi costerut, amb pedrotes al mig i xaragalls que fan poc aconsellable l’accés amb vehicles de motor que no siguin de tracció a les quatre rodes, si bé curt, cinc minutets de trescar com a màxim, passa ran d’uns dipòsits d’aigua de formigó, i ascendint encara un centenar de passes més, assoleix el petit altiplà, a 860 metres sobre el nivell del mar, on s’aixeca l’anunciada ermita de l’arcàngel. Es tracta d’una capella d’una sola nau, d’estil renaixentista, construïda entre els segles XVI i XVII, amb porta de mig punt emmarcada per grosses dovelles, espadanya minúscula farcida del bronze sonor d’una entranyable campaneta i rosetó de diàmetre igualment reduït que llueix la inscripció Ave Maria. Res de l’altre món des de l’òptica arquitectònica, un monument de segona o tercera categoria, però remarcable per la seva privilegiada situació i les vistes que s’hi dominen, que pel nord abasten fins a les moles imponents del Port del Comte i la serra de Busa, mentre que a migjorn la línia panoràmica ofereix alguns elements tan destacats com el santuari de Pinós, el monestir de Cellers, les torres d’Ardèvol i Peracamps o les muntanyes de Montserrat.

Un plafó informatiu, sota l’enunciat “Natura viva al Miracle. Història recent d’un paisatge dinàmic”, explica l’evolució botànica de tots aquells encontorns arran del terrible incendi del juliol de 1998, que va cremar 26.793 hectàrees, afectant quatre comarques, centrat en el procés de recuperació de la flora, començat pel rebrot de roures i alzines, la dispersió pel vent de les llavors de pinassa i la colonització de plantes aromàtiques, brolles i màquies. La vida torna a imposar-se.

Un sender entremig d’una roureda davalla des d’allí en un parell de minuts fins a l’emplaçament del Roc de la Mare de Déu, menhir visible ara a la Casa Gran del Miracle, ben a prop, vora la meravella daurada del grandiós retaule barroc.

Beuratge reviscut

Botiga-Bar-Rrestaurant el Miracle

Riner, 973.09.09.16

Un dels productes estrella de la botiga del santuari del Miracle és la ratafia de nous verdes i herbes d’aquells encontorns que elabora el xef Jordi Camps, inspirada en la recepta tradicional d’un dels monjos benedictins de la casa, el germà Benet, si bé adaptada als paladars actuals, amb 25 graus.Deliciosa. Per 12 euros l’ampolla.

També s’hi poden comprar sabó d’herbes de fabricació pròpia, mel de Su, formatge artesanal d’ovella, melmelades Riuverd, cafè ecològic, mocadors de seda, ganivets solsonins Pallarès, ceràmica, llibres, mapes... Els caps de setmana funciona el restaurant, força recomanable, a base de bona cuina del país, en règim de menú únic per poc més de 20 euros.

tracking